gry
newsy
gry Top MMO

Mount & Blade

29.01.2009 00:01 | Autor: Grzegorz Kozak

Symulator średniowiecznego rycerza z prawdziwego zdarzenia.

Więcej na temat:
Mount & Blade

  • Developer: TaleWorlds
  • Dystrybutor PL: CD Projekt
  • Premiera PL: 2008-10-08
  • Platformy: PC
  • przejdź do karty gry
Średniowiecze w grach kojarzone jest przede wszystkim ze strategiami lub RPG-ami osadzonymi w klimatach fantasy. Co jednak powiecie na symulator rycerza z prawdziwego zdarzenia? Nie chodzi tu w żadnym wypadku li tylko o kierowanie opancerzonym jegomościem i wyrzynanie setek przeciwników, ale o wszystko, co łączy się z należeniem do tej warstwy feudalnej – wraz z jej przywilejami, a także obowiązkami względem suwerena. O tym właśnie traktuje Mount & Blade, tytuł łączący w sobie elementy strategii, ekonomii, RPG i akcji w rozległym, otwartym świecie, w taki sposób, że powstała gra jedyna w swoim rodzaju.

Jako poszukiwacz przygód przybywamy do krainy zwanej Calradią, podzielonej na 5 królestw (Nordów, Vaegirów, Rhodoków, Swadian i chanat Khergitów) toczących między sobą nieprzerwane wojny. Naszym zadaniem jest znaleźć sobie miejsce w tym średniowiecznym świecie. W Mount & Blade nie ma żadnej rozbudowanej fabuły opowiadającej o ratowaniu świata przed piekielnymi siłami czy szalonym magami – jest to miejsce zupełnie pozbawione magii, nadprzyrodzonych mocy i fantastycznych stworów, a my po prostu musimy w nim przeżyć. Wszystko ma wyglądać i funkcjonować tak, jak rzeczywiście działo się to kilka wieków temu.

Postać tworzymy poprzez wymyślenie jej dotychczasowej historii. Odpowiadamy na kilka kluczowych pytań, co przekłada się jedynie na początkowe wartości statystyk – 4 atrybutów (siły, zręczności, inteligencji i charyzmy), 24 umiejętności (podzielonych na osobiste, przywódcze i drużynowe) oraz biegłości w posługiwaniu się bronią. I tylko na to, gdyż w M&B nie ma czegoś takiego jak wybór „złej” czy „dobrej” ścieżki rozwoju. To, jak zaczęliśmy, niczego nie blokuje i nie przesądza o przyszłości. Modelujemy jeszcze twarz, rozdzielamy punkty na poszczególne statystki i ruszamy w wielki świat Calradii.

Rozgrywka w Mount & Blade podzielona jest na dwie części – eksplorację i działania. Pierwsza odbywa się na mapie krainy z zaznaczonymi miastami, wsiami i zamkami, po której poruszają się wszystkie jednostki. Druga przenosi nas bezpośrednio do jakiegoś miejsca lub na pole bitwy, gdzie obserwujemy akcję z pierwszej bądź trzeciej osoby. Od czego więc zacząć? Najlepiej udać się do najbliższej wsi i poszukać sposobności do zarobienia kilku denarów. Możemy otrzymać zadanie zdobycia kilku worków pszenicy lub stada krów albo zajmiemy się szkoleniem chłopów w rzemiośle wojennym, aby stawili czoła nękającym ich bandytom.
dodaj swoją opinię

Opinie (11):

Nick:*
Treść:*
 
Akceptuję regulamin serwisu i wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę S.A. moich danych osobowych dla celów związanych z zamieszczeniem opinii na stronach internetowych serwisu.
Wirtualna Polska S.A. w Gdańsku informuje, że zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, a ponadto Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.
 
 

Dodana opinia pojawi się na liście za kilka minut

aviator89 2009-02-03 23:55:56

Gra jest niepowtarzalna z dwóch powodów, po pierwsze robiły ją osoby nad którymi nie siedział żaden super gigant typu EA (które nie da się ukryć zaniża poziom z każdą grą, Poza EA Redshore), po drugie gra dotyka bardzo niszowego i niepopularnego dotąd tematu - średniowiecza w czystej postaci - niehistorycznego fakt, faktem, ale okrojonego ze wszelkich cukierkowych mrzonek pokroju śmigających fireballi, świecących mieczykówi i pancerzy, nieprawdopodobnych tytanów, którzy jednym zamachem roznoszą pół oddziału.

Gra wielka i będzie nieśmiertelna dzięki modom.

Zgłoś do moderacji

McMtuZz 2009-02-01 18:15:46

nowik_20

A emulatory jak ci chodzą? xD

Zgłoś do moderacji

nowik20 2009-02-01 00:22:41

Strasznie mi sie tnie mimo ze mam procesor 3ghz 512 ram FX5500 to nawet na minimimalnyc mozliwych ustawieniach mis ie strasznie tnie
Wie ktos czemu? prosze o pomoc nowik_20@wp.pl

Zgłoś do moderacji

czlowiekman 2009-01-31 15:31:29

jezeli chodzi o grafike i animacje...są SEEETKI modów do tej gry, Jedna z paczek zmienia grafike klase S. HDR efekty, realistyczna trawka i inne wodotryski.

Zgłoś do moderacji

McMtuZz 2009-01-30 17:20:23

Ta gra jest G E N I A L N A ! Razem z Left4Dead największa niespodzianka roku. Od 2miesięcy nie mogę przestać grac.

Zgłoś do moderacji

paankracyk1 2009-01-30 12:02:33

Popieram - genialna gra. Chociaz czlowiek troszeczke zniecheca sie po jakims czasie bo... na dobra sprawe nie ma zadnego celu. Nie mozna zostac krolem. Co prawda mozna sprzeciwic sie krolowi jakiegos panstwa i wypowiedziec mu posluszenstwo. Wlasnie proboje czy uda sie mi podbic cala kraine bedac rebeliantem :).

Zgłoś do moderacji

szakuler 2009-01-30 00:58:23

Ta gra jest niesamowita! Gram w nia od połowy grudnia i nadal sie nie znudzila.

Na stan obecny zdobylem 8 zamków i dwa miasta, z czego szanowny krol Ragnar obdarzyl mnie tylko 3 zamkami. Bylem niejednokrotnie marszałkiem. Rhodoksów trzepię ze głowa mała. Panowie i Panie, grajcie w to :)

Zgłoś do moderacji

jagur86 2009-01-29 23:13:53

To prawda iż grafika nie rzuca na kolana, lecz są także mody które to poprawiają i robi się całkiem znośnie pod tym względem. To wszystko nic jeśli weźmiemy pod uwagę grywalność, co z tego że inne gry są efektowniejsze pod względem grafiki, jeśli gra zaczyna Cię nużyć po 4 godzinach gry a przejście całej gry zajmuje 20 godzin. Ja gram już drugi miesiąc i jeszcze mi się nie znudziło, a jeszcze żadnych modów sobie nie wgrałem. Jeśli chodzi o dostępność to zróbcie tak jak ja, ściągnijcie sobie wersje shareware od producenta i wykupcie cd key i już wszystko działa, ta opcja jest dobra także z tego względu że przed kupnem możecie się przekonać jaka ta gra jest naprawdę i czy was zaciekawi i co z tego że nie będzie po polsku, jak można sobie ściągnąć moda z o wiele bardziej dopracowanym spolszczeniem niż było nam dane przez dystrybutora, no i gra będzie tańsza :) A ja już wracam do mojej gierki bo muszę zamek zdobyć...

Zgłoś do moderacji

daveron9991 2009-01-29 22:06:58

grafika niestety jest brzydka, animacje tragiczne a niskobudzetowosc bardzo bije po oczach. Mimo to gra bardzo wciaga i warta wiecej niz 90% dzisiejszych hitow

Zgłoś do moderacji

Gregorious 2009-01-29 21:20:56

Faktycznie pudełka z grą wyparowały ze sklepów, choć ostatnio w jednym z poznańskich Tesco widziałem aż dwa egzemplarze, więc polecam szukać w supermarketach. Lub zerknąć na Allegro.

Zgłoś do moderacji

przejdź do forum wszystkie opinie (11)
obrazek
Copyright © 1995-2013 Wirtualna Polska

Proszę czekać - ładowanie treści...