Czytasz dyskusję w temacie: Recenzja: Resident Evil 5 (XBOX360)

Resident Evil 5 - zajawka tematu

Ten temat zawiera komentarze do materiału: Resident Evil 5

Klasyka horroru po raz piąty!

Czas dodania: 27.04.2009, 13:54
Kur*a w tej grze o to właśnie chodzi żeby stać i sztrzelać. Archaiczne to jest to bezsensowne marudzenie wszystkich dookoła.
użytkownik nie posiada awatara
S1N
Czas dodania: 27.04.2009, 15:52
Płaski12;] problem w tym, że tu dzieje się więcej niż w niejednej grze akcji do tego malutkie lokacje i jednak taki system nie do końca się sprawdza, nawet jeśli to RE. Już pomijając takie sterowanie samo poruszanie się jest strasznie kanciaste podczas głupiego truchtu nie można skręcić bo postać się zatrzymuje i obraca się w miejscu. Nie zmienia to jednak faktu, że idzie się przyzwyczaić i cieszyć się z gry.
Czas dodania: 27.04.2009, 16:20
"Nie zmienia to jednak faktu, że idzie się przyzwyczaić i cieszyć się z gry."
No właśnie. Czyli sterowanie jednak się sprawdza :)
Czas dodania: 27.04.2009, 18:03
pal licho sterowanie - ta gra to fabularna porażka - zamienili survival-horror w "party co-op game" i tyle
Obrazek

mój blog: http://gametarium.blogspot.com/
Czas dodania: 27.04.2009, 18:16
A ja uważam że RE 5 jest świetny pomimo marudzenia innych że za dużo akcji w tej grze a za mało horroru. Powiem więcej uważam że to najlepszy RE z całej serii.
Czas dodania: 27.04.2009, 20:53
Ja również uważam,że piąty RESIDENT EVIL jest świetny.Gdyby jeszcze w trakcie celowania pozwolili na choć drobne strafe'owanie... Po kilku chwilach z grą można jednak "oswoić" się ze sterowaniem.W moim przypadku ból był spotęgowany,poniewarz na RE 5 przesiadłem się zaraz po ukończeniu Gears of War 2. Muszę przyznać,że różnica jest spora,niemniej RE 5 wszystkie "niedoskonałości" zdecydowanie nadrabia GRYWALNOŚCIĄ ! Od tej gry nie można się oderwać. Ukończyłem ją już na easy,normalu i weteranie,a teraz katuję się przechodząc na profesionalu.Jest ciężko,ale ile satysfakcji...,i te cholerne achievementy...Jak to pieruństwo uzależnia.Niektórzy twierdzą,że pomysł z achievementami podsunął Microsoftowi sam Diabeł.I coraz częściej wydaje mi się,że coś jednak w tym jest.Jak się człowiek raz "zarazi" achievement"chunterstwem,to już po nim.Apropo osiągnięć,czy wie ktoś ,gdzie można znaleźć
czwarty rodzaj jajka?(oprócz białego,brązowego i zgniłego?)
Pozdrawiam wszystkich fanów serii.Sam zaczynałem od pierwszej części na poczciwym SZARAKU.Oczarowała mnie dopiero druga część.A później,to już nałogowo:RE 3:NEMESIS,RE:CODE VERONICA X,RE:OUTBREAK file 1 i 2,RE:DEAD AIM i RE 4.
Czas dodania: 28.04.2009, 13:29
julietta2006 - do Egg Hunt potrzebujesz jeszcze złotego jajka, które znajdziesz w chapterze 3-1. Jest miejsce na mapie, w którym znajduje się zagroda z kurami. Wpadasz tam i gonisz kury przez kilkanaście sekund, najlepiej te właśnie znajdujące się w zagrodzie. Po chwili znoszą losowo jajka (białe, brązowe lub złote) Jeśli nie trafisz na złote jajko za pierwszym razem, wystarczy wsiąść z powrotem do łodzi i zejść z niej. Po kilku próbach dostaniesz złote jajko :D
Czas dodania: 28.04.2009, 16:19
darud_ek1 wielkie dzięki.Uratowałeś mi życie...no prawie.Chyba wiem gdzie to jest.Na maleńkiej wysepce na jeziorze.Byłem tam już kilka razy,ale wzorem RE 4 od razu odstrzeliłem kury w nadziei,że w końcu któraś zostawi upragnione egg.A tu trzeba je przegonić.Jeszcze raz serdeczne dzięki.Zaraz idę ganiać kwoki.
Czas dodania: 29.04.2009, 12:56
Nie no jak ktoś pisze że RE5 jest wspaniały to chyba nie grał w re 1 i 2, 3 była gorsza oraz Code Veronica odbicie od 3ki. Gra idzie w złą stronę, to nie jest survival horror tylko beat em up z użyciem broni :) Gra nie ma fabuły, nie potrafi wystraszyć czy podnieść adrenaliny. Capcom za bardzo poszedł w stronę super duper grafiki nie biorąc niczego innego pod uwagę. Gra jest dosyć ale wg mnie nie powinna się nazywać RE, może hunt em all? Do tego gra jest banalnie prosta oraz nie posiada zagadek. Dobrze że chociaż seria silent hill jeszcze jako tako się trzyma siebie.
Czas dodania: 29.04.2009, 20:47
dobrze mowisz lucashala - RE poszlo w bardzo złą stronę - nie mam pojecia co beda chcieli zrobic w RE6 - ale nie dziwie sie ze od razu zapowiedzieli ze zajmie im to kilka lat - RE5 wyglada jak marna zzynka z takich gier jak DMC (akcje z Weskerem. wyglad bossów) czy MGS (Wesker na samolocie bez koszulki w samych spodniach - Liquid Snake, okularki a'la Liquid Ocelot... do tego niektore z cutscenek...)
w RE4 przynajmniej wyskoczyl jakis "zarazony" z lodówki - w piątce nie dzieje sie NIC niespodziewanego - wszystko ten sam schemat
1) lokacja ze statycznymi przeciwnikami
2) lokacja z mnóstwem respawnujacych sie przeciwnikow
3) lokacja pusta w ktorej w pewnym momencie uruchamia sie atak masy respawnujacych sie przeciwnikow
4) boss
5) zapraszamy do głownego menu (!!!) zeby dowiedziec sie co nieco o fabule
podobnal mi sie RE4 bardzo - jestem w stanie zrozumiec to ze Capcom nie chce zeby seria "zdziadziala" - nie mozna robic teraz gier ze statycznym tlem, nie mozna ciagle wracac do Racoon City, itd. itp. - wszystko git ale wymuszony CO-OP niszczy cala gre (czy tez idee RE) - pomijajac oczywiscie fakt ze fabularnie nie mieli pomyslu co zrobic to dorzucili wiecej strzelania :D
z żoną mogę sobie pograć w co-opie i sie niezle uśmiać - a nie o to chodzi/ło w RE...
gusta i gusciki - dla mnie RE5 to smieszna strzelanka i nic wiecej
Obrazek

Czas dodania: 29.04.2009, 23:30
Szybcy jestescie z tą recenzją
Czas dodania: 30.04.2009, 20:21
darud_ek1 A czy znasz przyjacielu liczbę klejnotów dostępnych w grze?Ile rodzajów trzeba ich znaleźć?
Czas dodania: 02.05.2009, 08:48
julietta2006 a co takiego uzalezniacego w achievmentach? mnie jakos one go*no obchodza ...
XBL: Cokane Masta
PSN: Ten-Tailed-Jubi
GG: 1879928
Czas dodania: 02.05.2009, 11:29
Cokane,ja na początku też nie zwracałem nawet uwagi na pojawiający się co jakiś czas komunikat,że coś tam zostało odblokowane.Później,gdy temat coraz częściej zaczął pojawiać się głównie w czasopismach, powoli ale początkowo biernie przyglądałem mu się dokładniej.Zaczęło mnie interesować jakie "wyzwania" oferują twórcy gry,aby uatrakcyjnić zabawę i przedłużyć "żywotność" danego tytułu,tak abyśmy po jednokrotnym przejściu gry nie odkładali jej na półkę,aby się spokojnie zakurzyła.I wcale nie chodzi tu o dokładanie czegokolwiek na siłę (tak i mnie się na początku wydawało).Ale o to,aby graczowi,który wydał na dany tytuł swoje ciężko zarobione pieniądze,zaoferować dawkę dodatkowych mocnych wrażeń,bo wiele achievementów wymaga sporo wysiłku.Oczywiście nie każdy "musi" odblokowywać wszystkie osiągnięcia,ale z pewnością każdy,kto czuje się hardcore'owcem.Ja np. mam odblokowane wszystkie achievementy w DEAD SPACE z wyjątkiem jednego,ostatniego,który jest tajny.Niestety nie wiem co trzeba zrobić,aby go zdobyć i uwież mi - cierpię potwornie z tego powodu.Każda gra oferuje 1000 gamescore.W DEAD SPACE mam 980,brakuje mi ostatniego za 20 pkt.
Ból.Za najbardziej przemyślane achievementy w grach video do dziś uważane są te w DEAD RISING.
Poezja .Można się uzależnić,oj można.Aby "poznać" grę od dechy do dechy,to trzeba ukończyć ją na 100 %.Inaczej tracisz wiele smaczków.To tak,jakby przerwać czytanie książki w połowie.Mniej więcej.
Czas dodania: 02.05.2009, 12:14
eee julietta2006 - coś kręcisz.. niemozliwe zebys w Dead Space mial "wszystkie oprocz jednego" bo zeby zdobyc te "tajne trofeum" - czyli platynowe (mowie o PS3) trzeba... zdobyc wszystkie inne trofea ;p wiec brakuje ci wiecej niz "tylko jednego"...
Obrazek

Czas dodania: 02.05.2009, 12:53
No niestety nie miałem tej wielkiej przyjemności przejść DEAD SPACE na PlayStation 3.Przeszedłem tę grę wielokrotnie,ale na XBOX'ie 360.Mogę wysłać Ci zdjęcia z moim wynikiem.Nie ma problemu.Podaj tylko adres e-mail i zaraz się przekonasz.Prawdę mówiąc nie wiem jak jest z trofeami na PS 3,ale na X'ie
nie ma takiej zależności.Część achievementów tajnych odblokowałem przypadkowo,nie wiedząc w jaki sposób tego dokonałem.Szok.
Czas dodania: 02.05.2009, 13:37
w takim razie zwracam honor - nie wiem jak to wyglada na xboxie chociaz dziwne ze nie ma trofeum za zdobycie wszystkich innych... - w kazdym razie z "ukrytych" trofeow to kojarze np kilkukrotne wyrwanie sie z uscisku tego malego gnojka z mackami oraz zakonczenie dwoch sekwencji z gun turret (strzelanie do kosmicznego gruzu i walka z bossem - Leviathan o ile dobrze pamietam) z 50% (lub wieksza) tarczą - czyli w obu sekwencjach nie mozna stracic wiecej jak polowe tarczy
Obrazek

Czas dodania: 02.05.2009, 14:05
Te z Lewiatnem i nadlatującymi meteorytami mam (choć ten drugi jest zdecydowanie najtrudniejszym w całej grze).Jest też jeden za rozdeptanie z buta właśnie tych małych z mackami,czyli Lurkerów.
Cholera wie,jakie jeszcze są tajne.Mam opis do DEAD SPACE z Poradnika PSX Extreme.Jest tam kilka pomocnych wskazówek,ale niestety za mało.Trzeba być jakimś Kaszpirowskim,żeby to odgadnąć.
Czas dodania: 02.05.2009, 16:23
a moze Peng Treasure? ta figurka ktora lezy na dnie doku - ale z tego co pamietam to on nie był ukryty - tutaj jakieś róznice moze miedzy trofeum z PS3 a achievmentem z Xa - az sprawdzilem u siebie z ciekawosci - ten boss co siedzial na statku to Slug - Leviathan to ten co 'psul powietrze'
jeszcze jest cos takiego jak zlapanie pod'a (czyli tej wybuchajacej kuli) ktorym strzela lepszy Brute albo Leviathan za pomoca stasis
nic innego nie przychodzi mi do glowy - dorwij jakis poradnik z IGN czy cos

pozdrawiam
Obrazek

użytkownik nie posiada awatara
Koper (Gość)
Czas dodania: 17.01.2010, 12:28
Jestem maniakiem RE:) ale według mnie od RE4 to juz wogóle nie przypomina tej starej, dobrej, grywalnej serii RE. Ostra nawalanka w ktorej stajemy oko w oko z chordą "kosmitów" :) gdzie te zombiaki:) ? W 4 rozwaliło mnie to, że zombiaki rozmawiały ze sobą i posługiwały sie bronia itp:) Nawet ślepym zauważyłby, że to nie są zombi tylko ufoki:) Stwierdzenie, że seria Silent Hill to naśladowca, jest wielkim nieporozumieniem :) Te serie nie są wogóle podobne do siebie:) Autor recenzji to jakiś kretyn, nie mający pojęcia o poprzednikach tej serii :) Pewnie 6 część RE będzie FPP w której głownym celem będzie eliminowanie mafiozów :)
obrazek
Copyright © 1995-2012 Wirtualna Polska

Proszę czekać - ładowanie treści...