Z tego co ja wiem, jest aktualnie 649 pokemonów - ostatnia seria Black & White i właśnie w nią grywam.
Grałem we wszystkie części od red & blue po yellow, silver, gold, crystal, ruby, sapphire, emerald - jedynie nie wiem, czy przechodziłem całość Diamond lub Pearl - może jak ukończę Pokemon Black to zagram w Pokemon Platinum i nadrobię zaległość. Powiem wprost, w tej grze jest jakaś magia, niby cały czas robisz to samo, chodzisz, zbierasz stworki, walczysz z trenerami, zdobywasz odznaki - przez całą grę w kółko to samo, ale cały czas masz tą chęć nabicia pokemonom jeszcze tego jednego levelu, albo złapania jakiegoś wyjątkowego lub ulubionego stworka, pokonanie ligi a na koniec złapanie tych legendarnych pokemonów i pokonanie największego zła...
Mam 27 lat, a jestem wierny serii od dawna i gram w nią nadal, jest to jedna chyba z najbardziej grywalnych gier jakie kiedykolwiek powstały, dodatkowo jest to jeden z lepszych jrpgów choć fabularnie nie jest skomplikowany, to grywalność jak wspomniałem jest jego najmocniejszą stroną. Jednak jak ktoś chce zacząć przygodę z pokemonami, to polecam od Pokemon Crystal zdecydowanie chyba najlepsza część serii choć emerald też nie był jakiś zły... Jednak w Crystal chyba znajdziemy pokemony z dwóch generacji, do tego przyjdzie nam pojedynkować się ze znanym z serii animowanej Aszem Keczupem i jego pikachu i spółką - od taka ciekawostka, chociaż wiadomo, że gra jest genialna w porównaniu do przeciętnego anime.
Autorzy jednak chyba już nie mają pomysłów, wymyślona generacja nowych pokemonów do Black & White to jakieś nieporozumienie, wystarczy przytoczyć takie twory, jak pokemon-torba na śmieci, ich wygląd i sam pomysł odniesienia jest kiepski... No ale gra mimo tej wady, jak na nią przystało, nadal chłonie gracza.
Czytasz dyskusję w temacie: Publicystyka: Retro - Pokemon
|
|
Ten temat zawiera komentarze do materiału: Retro - Pokemon Na starcie było ich 151, a z czasem przybyło jeszcze 498. Wyszło około czterdziestu gier z ich udziałem na różne platformy Nintendo, co ostatecznie przyniosło im nagrodę Guinnessa dla najlepiej sprzedającego się RPG wszech czasów. Istnieje o nich niekończąca się seria anime i 15 pełnometrażowych filmów. |
|
Kesz (Gość)
|
Czas dodania: 21.01.2012, 12:38
|
|
Czas dodania: 21.01.2012, 15:04
Kesz
Zombie fighter lev38 Z tego co ja wiem, jest aktualnie 649 pokemonów - jeśli ktoś je wszystkie kojarzy to zbiorę szczękę z podłogi |
|
|
Czas dodania: 21.01.2012, 15:13
pokemon Crystal jest super.
Why walk when you can ride?http://img560.imageshack.us/img560/3659/201106081905573.jpg |
|
|
Czas dodania: 21.01.2012, 15:50
To prawda, że pokemon Crystal są super (dla mnie najlepsza część) lecz jest jeden irytujący mnie minus, że siła Elite 4 nie rośnie wraz z ich pokonaniem i jak już raz się to uda to potem można całą 4 pokonać przy pomocy tylko jednego pokemona. W Heart Gold i Soul Silver problem ten został naprawiony i gdy po raz drugi chciałem z nimi walczyć to musiałem cofnąć się o Save ponieważ siła Elity została zwiększona. W całej serii wkurza mnie jedna rzecz, gdy pokemon przeciwny ma 1HP i jest on sparaliżowany lub śpi to i tak jeżeli ma dość wysoki poziom, ciężko jest go złapać nawet przy pomocy pokebolla wyspecjalizowanego w łapaniu takich pokemonów. Fajnie by było gdyby zrobili w końcu grę na komputery osobiste i wykorzystali potencjał obliczeniowy do zmienienia systemu walki z turowego na rzeczywisty chociaż w jednej grze bo ta turowość to już mnie strasznie nudzi, naprawdę przydałby się potężny "kop" dla tej serii.
|
|
|
Czas dodania: 21.01.2012, 16:05
Oj sporo czasu spędziłem na zbieraniu Pokemonów ;) Nawet teraz na emu zdarza mi się wrócić do pierwszych części, a na strychu leżą gdzieś karty do Pokemon TCG :)
Ostatnia, z wydanych, w jaką grałem to Diamond/Pearl, która mnie już nie zachwyciła... |
|
|
|
|
|
Czas dodania: 21.01.2012, 16:47
Macierewicz idź........ atak nową komisją do spraw....... tak 649pokemonów i nadal nie stworzono mmo z nimi w roli głównej co sądzę było by hitem na świecie odświeżyło by serie oraz zdobyło wiernych wyznawców bo kto nie chce skopać komuś d.... przy pomocy 649 stworków???
SATAN LOVES YOU! |
|
|
Ja (Gość)
|
Czas dodania: 21.01.2012, 18:36
Mimo sporej liczby wiosen na karku marzy mi się choć jedna gra z pokami na PC lub konsole nieprzenośne. Lepsza grafa, animacje, system walki nie turowy. Ta seria ma ogromny potencjał i ogromne grono fanów. Twórcy powinni to wykorzystać!
|
|
Me (Gość)
|
Czas dodania: 21.01.2012, 18:53
To kup sobie wii i graj w Pokemon Battle Revolution a plusem tej gry jest to, ze mozesz grac z kolega przez 2 DS'y i to na duzym ekranie
|
|
Me Again (Gość)
|
Czas dodania: 21.01.2012, 18:57
Sajet1 wystarczy zagrac w SoulSilver, Black no i moze Platinum i obczaisz wszystkie tak jak ja ;)
|
|
ICEBrEAkeR (Gość)
|
Czas dodania: 21.01.2012, 19:01
Ja osobiście uważam, że crystal był dobry ale jeśli chcesz mieć z niego jeszcze więcej przyjemności to graj w Soul Silver. jest to NAJLEPSZA gra o pokemonach na rynku jest tam wszystko z crystal + dodatki no i to, że jest na DS a nie na gameboya :D
|
|
sylwioszek (Gość)
|
Czas dodania: 29.01.2012, 20:43
W artykule jest jeszcze jeden błąd: on się nazywa Satoshi TAJIRI.
Też gram w pokemony, bardzo mi się podoba Mystery Dungeon Red/Explorers of Time/Leaf Green/Crystal/Emerald/Sapphire/Plarinum/Black. Zacznę jeszcze Explorers of Sky. Poki mają tę magię ^_^ |
|
gggp (Gość)
|
Czas dodania: 18.02.2012, 20:15
A kto grał w Pokemon Silver na pegasusa? najdziwniejsza gra jaką w życiu widziałem!!
|
|
pokemon (Gość)
|
Czas dodania: 15.05.2012, 10:35
a ja gram w pokemononline na polskim servie :) Mam juz ponad 300 pokow zlpanych! :)
|