Jako że pytanie od lat męczy wielu zwolenników jednej z opcji, a w temacie o zmianach na IG rozpoczął się kolejny bezsensowny wątek o wyższość jednej platformy nad drugą oto wątek dla tych którzy muszą udowodnić że PS3 jest lepsiejsze od reszty itp itd
Do dzieła! Tylko bez postów "PC ssie pauke, konsole ż0ndzom" bo takie będą usuwane. Prosimy o w miarę konstruktywną krytykę ;)
Czytasz dyskusję w temacie: PC vs PS3 vs X360 vs Wii - która platforma lepsza do grania ?
|
Czas dodania: 09.07.2009, 23:11
"It sounds like shit, but what else we gonna do, go home?"
|
|
|
Czas dodania: 10.07.2009, 14:29
Prośba o w miarę konstruktywną krytykę objawiła się brakiem postów ;-)
Krooger |
|
|
Radeku (Gość)
|
Czas dodania: 10.07.2009, 15:09
Witam
Sam stoję przed wyborem odpowiedniej platformy. Tak pokrótce napisze do jakich wniosków doszedłem szukając to co mnie interesuje i być może kogoś też: PC- każdy praktycznie go posiada ;) tanie gry i najczęściej są w jakimś stopniu spolszczone. Xbox360- Jest tani, posiada przyjemna usługę xbox live, spory wybór dość ciekawych gier PS3- WiFi w standarcie, playstation@network darmowy i wpełni dostępny dla Polski,blue-ray To wszytko. Są to rzeczy, które przemawiają za daną platformą. Nic nie pisałem na temat Wii bo zbytnio mnie nie interesuje. |
|
Czas dodania: 10.07.2009, 19:02
Prośba o w miarę konstruktywną krytykę objawiła się brakiem postów ;-) Hmmm ... myślisz że to ma jakiś związek ? Ok, w takim razie lecimy z koksem bez konstruktywnej krytyki ;) |
|
|
Czas dodania: 10.07.2009, 20:06
Hmmm ... myślisz że to ma jakiś związek ? Ok, w takim razie lecimy z koksem bez konstruktywnej krytyki ;) No więc.. "PC ssie pauke, a konsole ż0ndzom". |
|
|
|
|
|
Czas dodania: 10.07.2009, 20:54
No jak tu się z Tobą nie zgodzić Jack :)
"It sounds like shit, but what else we gonna do, go home?" |
|
|
Czas dodania: 10.07.2009, 23:23
wii jest najlepsze, te wasze konsole i pc to sam syf !
|
|
|
Czas dodania: 11.07.2009, 03:01
wii jest najlepsze, te wasze konsole i pc to sam syf ! Ale tylko z zestawem różnych, różnistych, rozmaitych nasadek, kształtem przypominających te narządy...,ekhm, ekhm, przyrządy typu patelnie, paletki, szminki i lokówki. |
|
|
Czas dodania: 11.07.2009, 12:44
Ale co tu krytykować...
każdy kupuje to co mu odpowiada ( albo to co dostało się w prezencie od żony :P) Powiem tyle na PC się fajnie mi grało ale tak z 8 lat temu. Okres gier takich jak Messiah, Unreal Turnament, Black & White, Quake 3, seria Legacy of Kain. Wyszło na PC bardzo dużo dobrych gier. Jednak albo się zestarzałem albo coś na rynku PC umarło bo od jakiś 4 lat nie znajduje ciekawych gier. Brak dla mnie tytułów na PC w które mógłbym z przyjemnością pochłaniać przez 60 godzin. Np Kingdom Hearts, Final Fantasy, Metal Gear Solid dlatego PS2 okazało się lepsze dla mnie. Jednak prosta sprawa fan FPSów od roku 2004 do 2009 miał na PC istne Eldorado, STALKER, FEAR, Kroniki Riddicka, nawet Doom3 i wiele innych których nie znam. PC dla mnie odpadł z prostego względu rocznie mam może 3-4 gry w które chciałbym zagrać i za każdym razem musiałbym coś w kompie zmienić albo iść na kompromis i obciąć detale a tego nie chce. Dlatego kupiłem PS3 bo czekałem na MGS4, FF13 Kingdom Hearts 3, Fallout 3,Tomb Raider 6,Heavy Rain i pewnie parę innych gier. Zupełnie mnie nie obchodzi czy Xbox ma ciut lepszą grafikę czy PS3 większość z nas nie widzi różnicy na dobrej klasy TV nawet. A wszystkie testy zrobione przez różne serwisy pokazujące naprawdę niewielkie różnice wrażenia na mnie nie robią. Prosta sprawa jakkolwiek by fan Xboxa sie nie spinał to w MGS4 nie zagra, i na co mu fakt że gdzieś jest lepsza grafika? A fan PS3 choćby stanął na głowie to w Lost Odysey i Blue Dragon nie zagra. Za to drodzy koledzy grę i konsole doceniamy dopiero jak sobie kupimy ją za własne zarobione pieniądze. A po pracy jeszcze przy kompie jak wracasz do domu to uwierzcie mi wygodniej się gra na jakiejkolwiek konsoli niż przed PC. Dzisiaj autorzy różnych felietonów potrafią znaleźć zalety konsol takich jak Sega Saturn, Dreamcast czy Nintendo 64 weźcie przykład z nich jak wypowiadacie sie o X360 Ps3 Wii czy PC. Każda platforma ma swoje terytorium na którym jest dobra. |
|
|
Czas dodania: 14.07.2009, 23:36
Chciałem tylko coś zakomunikować i zarazem sprostować. Znowu można zauważyć beznadziejnie idiotyczną kłótnie PC vs konsole (dziwnym trafem nie znalazła się w dziale do tego przez was stworzonym ale matołów nie brakuje). Cóż nie ma w tym nic złego... sam czasem lubię się o takie bzdety z kimś pokłócić/powyzywać... ale frajdę i sens ma to tylko wtedy kiedy używa się konkretnych argumentów a z tym dzisiaj trudno...
A więc zaczynajmy: Nie chodzi mi o nic wielkiego, (choć z drugiej strony jest to bardzo ważne bo to chodzi o naszą kasę!) otóż chodzi mi o drugi najczęściej powtarzany przez fanatyków konsol argument nad wyższość ich konsoli nad PC . A mianowicie, że konsola jest tańsza od PC. Patrząc na zakup tylko konsoli to fakt... konsola sama w sobie jest tańsza od PC. Ale przecież kupuje się to cacko po to aby grać na nim i tu zaczynają się schody których większość fanatyków konsol jakoś nie zauważa (może dlatego bo myślą, że jak będą non stop tak krzyczeć to się stanie prawdą a może niektórzy z nich są po prostu tępi...) Jaka jest cena np. X360 Premium ... około. 1000 zł. (może mniej może więcej chodzi mi o "około") A jaka jest cena kompa dla gracza który będzie mógł się cieszyć nowymi grami przynajmniej przez rok... około 4000 zł (może mniej może więcej chodzi mi o "około") Teraz kupujmy tylko/aż trzy gry miesięcznie na każdą z platform. Cena nowych gier na PC wynosi ok. 100 zł a cena nowych gier na konsolę od 200 do 250 zł ale dajmy, że tylko 200 zł. Przez rok posiadacz PC który będzie kupował 3 gry w cenie 100 zł miesięcznie wyda na nie łącznie 3600 zł. Natomiast posiadacz konsoli który będzie kupował 3 gry w cenie 200 zł miesięcznie przez rok czasu wyda na nie łącznie 7200 zł. Podsumujmy: Cena PC łącznie z grami = 4000 zł + 3600 zł= 7600 zł Cena X360 łącznie z grami= 1000 zł + 7200 zł= 8200 zł Tak więc argument w stylu konsola jest tańsza można sobie w DUPĘ wsadzić chyba, że ktoś jest tak jebnięty, że kupi samą konsolę i postawi sobie nad kominkiem wtedy to co innego. Zwróćcie uwagę, że różnica w cenie nie jest jakoś kolosalna ale to ten "DROGI" PC jest mimo to tańszy przy wnikliwszym przyjrzeniu się i prócz zabawy (gier) mamy nowego PC którego możemy używać też do.... cholernie wielu rzeczy. Poza tym ceny które podałem są pierwszymi lepszymi jakie znalazłem. A więc zaraz ktoś zakrzyknie: "ty tępaku X360 aż tyle nie kosztuje i znajdzie link do jakiegoś sklepu gdzie X360 kosztuje np. 600- 500 zł...." spoko ale pamiętajcie, że to działa także w drugą stronę i tak samo można znaleźć jeszcze tańszego kompa. podałem tutaj ogólne ceny. Aha i cena gier na konsole w sklepach kosztuje przynajmniej 250 zł więc konsola przegrała nawet jak dałem jej fory. Dziękuję. PS. Dlatego moim zdaniem trzeba sobie odpowiedzieć na jedno ale zajebiście ważne pytanie. Na czym tak naprawdę lubię grać bo jak sami widzicie ogólna różnica w cenie nie jest aż tak ogromna. Ale PC i tak jest lepszy ;) |
|
|
Czas dodania: 15.07.2009, 08:40
Argumentu, że konsola jest tańsza też nie uważam za najważniejszy. Jednak kupując gry na popularnym serwisie aukcyjnym (sam bardzo często tak robię) można zakupić gry za 1/4 ceny w sklepie. Teraz zamówiłem Fallout'a 3-ego za równe 50 zeta, gdzie w sklepie stoi za 199 zł. Podobnie było z Resident Evil 5 - na Allegro zabuliłem 90 zł, a w sklepie musiałbym wyłożyć 219 zeta. Największą wadą tej metody jest jednak to, że na tak zniżoną cenę trzeba trochę poczekać, około kilku miesięcy przeważnie. Na początku, gdy gry były jeszcze droższe, kupowałem w dniu premiery, nie mogąc się doczekać na dany tytuł. Tak zakupiłem np.: Halo 3 za 239 zł, pierwszego Gears of War za tę samą cenę czy identycznie Lost Planet. Kapucha szła gruba. Teraz w cenie takiej jednej nowości mam cztery kilkumiesięczne "prawie" nowości. Tak więc wcale nie jest tak strasznie drogo. I nie muszę co tych kilka miesięcy lecieć do banku, a potem do sklepu komputerowego po najnowszą kartę graficzną i jeszcze trochę Ramu, bo ta nowość co wyjdzie za miesiąc już mi nie pójdzie. Tę kaskę mogę wydać na gry. Koniec końców uważam, że koszta są takie same, z tą maleńką różnicą iż na konsoli mam więcej gier i ten fun, kumple, kanapa, browarki, konsola, duuuuży TV i pojedynki w Tekkena, ach to jest zabawa!
|
|
|
Czas dodania: 15.07.2009, 11:36
4tys z pc na rok?
zwariowales? za 2,5k kupiosz na conajmniej 2-3 lata grania w wszytko na max detalach |
|
|
Czas dodania: 15.07.2009, 12:26
Ja korzystam do Grania z PC.. Jestem zadowolony.. CO prawda co jakiś czas trzeba modernizować komputer ale konsole również się starzeją a głównie na GRACH się oszczędza... w zeszłym tygodniu kupiłem paczkę King's Bounty plus Fallout 3 za 69 zloty... na ps3 czy x360 nie dostanie się w takiej cenie nawet jednej gry! Ponadto by grac ONLINE na x360 (byc moze na PS3 rownież, cho pewności nie mam) trzeba płacic abonament a to już dodatkowe pieniądze. Zsumujmy sobie te pieniądze i pecet wcale drożej nie wychodzi a jest naprawdę wiele gier, które nie wychodzą na Konsole (akurat gatunki, które uwielbiam) jak strategie czy 'poważniejsze' cRPG. Prawdę powiedziawszy gdybym miał odpowiedni TV zakupiłbym Wii do casualowego grania ze znajomymi podczas piwka ;) PS3 jest droga, lecz mocniejsza od x360.. Jednak nie wychodzą narazie gry których by nie udzwignął xbox, więc nie ma co inwestowac pieniedzy w coś z czego i tak się nie korzysta... To tak na szybko Odemnie.. ;)
"Kimkolwiek jesteś i cokolwiek planujesz... życzę Ci powodzenia.." [mail do mnie w profilu] |
|
|
Czas dodania: 15.07.2009, 19:52
dziwne argumenty - bo to jest topic o tym "ktora platforma lepsza", a nie "ktora tansza"
current geny to nie jest tania rozrywka - tv, zestaw audio i sama konsola + pare gier to wydatek rzedu 4-5k jak ktos chce pograc "niskobudzetowo" to wystarczy zainwestowac w PS2 lub np w Dreamcasta co do tego ktora jest "lepsza" - odpowiedz jest tylko jedna: zadna jak chcesz pograc w Tekkena, MGSa czy Killzone2 to wybierasz konsole, jak w Sturmovika czy Dawn of War to wybierasz PCta ja bawilem sie swietnie przy wielu platformach i patrzac obiektywnie nie sposob zestawic je ze sobą i porownać subiektywnie to licza sie po prostu wlasne preferencje - dla mnie najwazniejsze w moim zyciu platformy do gier to Ami, PSX, PS2 i DeCek i mi osobiscie najlepiej sie na nich gralo ![]() mój blog: http://gametarium.blogspot.com/ |
|
|
Czas dodania: 15.07.2009, 21:34
Wielu wymienia jako argument zakup nowego tv. Kurczę, to tak, jakby telewizor kupowano tylko i wyłącznie dla konsoli, a nie do codziennego użytkowania. Przecież w każdym chyba domu jest tv? Zgadza się, że w większości są to niestety jeszcze stare, poczciwe kineskopowce. Ale masa ludzi kupuje już LCD czy plazmę. Szczególnie młodych ludzi i wcale nie pod konsolę. Tym bardziej, że dziś ich ceny są śmieszne. Ja swojego LCD kupowałem trzy lata temu i wyłożyłem 6 500 zeta. Dziś taki tv kosztuje 2 500 zł. A dwanaście lat temu (wtedy nie miał jeszcze połowy dzisiejszych bajerów) kosztował 16 000 zł. Oczywiście, że absurdem byłoby podłączanie PS 3 do 21- o calowego kineskopa :). To się mija z celem zabawy. Jednak twierdzę, że w bardzo wielu domach tv obecnej generacji już jest. Tuż za "rogiem" czeka już następna gen. tv - OLED. Ale najpierw muszą sprzedać się LCD i plazmy z magazynów.
Teraz z innej beczki. Widzisz Grann, wszystko co ma w nazwie gatunkowej Rpg, skutecznie odrzuca mnie na 10 metrów w tył. Piękny obraz, jak różne są oczekiwania graczy. Przed premierą Mass Effect, interesowało mnie wszystko na temat tej gry, trailery, screeny, newsy. Artykuły w gazetach miętosiłem po kilka razy jak nastolatek katalog z damską bielizną. Grę zamówiłem przed premierą, dzień po już miałem ją na chacie. Pierwsze podejście i ....zasnąłem po 40-u minutach. Gigantyczne rozczarowanie. Za kilka dni znów się przełamałem, drugie podejście i ....to samo. Trzecie i czwarte też. W sumie zabierałem się za Mass Effect 4 razy i cztery razy mnie uśpił. Sprzedałem na Allegro, kupiłem Star Wars:TFU. Teraz przełamałem się po raz kolejny na rzecz Fallout'a 3. Jutro powinienem go już dostać. Mam nadzieję, że okarze się choć trochę ciekawszy. Gdyby nie kapitalny, postapokaliptyczny świat przedstawiony w grze, to już nigdy chyba nie zchańbiłbym mojej konsoli RPG'iem. Byłyby to świetne gry, gdyby były grami akcji. A RPG, niestety ten rodzaj interakcji kompletnie do mnie nie przemawia. To samo tyczy się strategii i RTS'ów. Masa gier komputerowych nie wychodzi na konsole i na odwrót. Sporo gier video nie wychodzi na PC-ty. Poprostu co kto lubi. Za usługę XBOX Live płacisz, a PS Store masz za free. Co kto lubi. Jeden przestawia grupki miniaturowych żołnierzyków z jednego miejsca w drugie w i z powrotem w strategiach, inny woli odżynać łby bagnetem łańcuchowym w Gears of War. Co kto lubi. |
|
|
Czas dodania: 15.07.2009, 22:40
CYT.:"w zeszłym tygodniu kupiłem paczkę King's Bounty plus Fallout 3 za 69 zloty... na ps3 czy x360 nie dostanie się w takiej cenie nawet jednej gry!"
A skąd kolega ma takie dane? ha!ha!ha! Przed chwilą sprawdzałem i np.: Bornout: Paradise + dwie gry gratis na XBOXa 360 w cenie 60 zł Crackdown - 34 zł Tomb Rider (ten nowy)- 69 zł wszelkie Need for Speed'y po 40 zł Condamned - 49 zł itd,itd, To tylko z brzegu. Są to co prawda "używki", ale nierzadko w idealnym stanie, tyle, że bez folii. Nówki w folii kosztują zazwyczaj około 15-20 zł więcej. Taniocha . Nie ma co wymyślać bzdur, jak się nie ma pojęcia o rzeczywistości. Najpierw sprawdzamy, a potem piszemy. O.K.? W tej chwili na Allegro jest 2562 pozycje z grami na XBOX'a 360. Na PlayStation 3 nie sprawdzałem. Można poszukać i znaleźć fajne gry za grosze. Nie ma przymusu kupowania gier w EMPiK'u. |
|
|
Czas dodania: 15.07.2009, 23:44
bev346 -> gratuluje wypowiedzi :D napisana przestępnym językiem haha no i przeczytałem ja w całości można by rzec ze wciągająca ... Jednak jest w niej parę kwestii z którymi się nie zgodzę...
Rozumiem ze gdy w twoich oczach konsola przegrała juz nie ciągnąłeś dalej tematu ze konsole sie kupuje na ok 5 lat jak nie więcej np. w przypadku ps2 -ps3 było to niecałe 7 w przypadku xbox ->xbox360 wspomniane 5, a kompa jak pisałeś trzeba zmieniać co 1 rok w extremalnych sytuacjach co 1,5. Zliczanie 3x gry na miesiąc to trochę za dużo ... nie przesadzając aż tylu premier nie ma miesięcznie ani na konsole ani na PC (No chyba ze liczymy gry wydawane niekoniecznie przez firmy tym sie zajmującym) Pisze " premier" bo ceny takich gier liczyłeś - żeby nie było ze ktoś pomyśli ze przecież jeśli teraz kupie konsole to mogę kupić gry wcześniej wydane ... Sądzie iż liczba 12x gier na rok była by w miarę taka dobra... Ciągnąć temat dalej, tak wiem ze i tak pewnie PC wygra w rywalizacji cenowej (choć tego nie liczyłem i nie jestem pewien), ale różnica cenowa jest już znaczenie mniejsza ... No i nie zapominać trzeba ze użytkownicy Xboxa 360 za gry nie musza płacić 250 ani 300 ani 500 |
|
|
Czas dodania: 16.07.2009, 07:19
Ja mam wszystkie konsole Playstation (tak PSX'a,PS2,PSP i PS3)
O ile tu tego nie widzę(może ślepy jestem) to na innych forach mówią że x ma lepszą grafikę. Tak naprawdę to KAŻDA gra multi platformowa (przynajmniej na x'360 i PS3) jest robiona wpierw pod x'a i dopiero potem pod PS3 co pozwala im zrobić grę wyglądającą podobnie. Ceny gier...Wy mówicie TYLKO o pudełkowych za zapominacie o sklepach stylu Playstation Store.(Na giermaszu kupiłem UT3 ,VF5,Sega Rally każda za 40 zł) Dam przykład:Burnout Paradise na polskim PSS wraz niemal wszystkimi dodatkami kosztuje ok 239zł. Ale jak pięciu ludzi się złoży to kosztuje niecałe 47,80zł!!! Każdą kupioną rzecz może pobrać pięć konsol ,a przy takich zbiórkach zazwyczaj tworzy się nowe konto na PSN i spokój. Dam wam kilka przykładów innych gier Klasyki z PSX'a:18zł~36zł(Tylko FINAL FANTASY VII kosztuje 36zł) Wipeout HD 65 zł Ratchet&Clank 55zł Flower 29zł Magic Ball 36zł +10zł(dodatek) Tekken 5 Dark Resurrection Online 79zł Super StarDust HD +2 dodatki -36zł Warhawk -69 zł+44zł(trzy dodatki) Lumines Supernova-40zł +14zł (dodatek) Linger In Shadows -10zł (Polacy ją stworzyli :D) Cuboid-36zł+18zł (Dodatkowe level'e i edytor level'i) Worms-36zł Battlefield 1943-47zł Jedynie na GT:5P które kosztuje 99zł i FFVII które kosztuje 36zł nie można się składać. Ja wszystkie pudełkowce mam za mniej niż 100zł z wyjątkiem Killzone'a 2 a LBP z konsolą bev346-nikt ci nie każe kupować każdego miesiąca nową grę. |
|
|
Czas dodania: 16.07.2009, 07:44
Ja wciąż stawiam na PC ze względu na sterowanie i odpowiednie tytuły czy też, które nie wychodzą na Konsole oraz jeśli bym mógł to Wii ze względu na przyjemność gry ze znajomymi, rodziną.. Chociaż jeśli wejdą już nowe kontrolery Sony i x360 to być może zmienię zdanie jeśli chodzi o Wii. Ale wszystko co tutaj zostało powiedziane sumuje się do prostego zdania 'Co, kto lubi" Jak zwykł mawiać mój kolega. A Zakup TV nie jest argumentem, bo grac można równie dobrze na Monitorze przez HDMI.. sam tak grałem na pożyczonym od kumpla x360..
"Kimkolwiek jesteś i cokolwiek planujesz... życzę Ci powodzenia.." [mail do mnie w profilu] |
|
|
Czas dodania: 19.07.2009, 23:20
Zagadnienie pierwsze - uruchomienie gry.
Spory, wojenki...Nasze życie byłoby bez nich puste, jak żubrówka w remizie o poranku. Dlatego nie mając doświadczenia z graniem na komputerze, udałem się do mojego sąsiada, zatwardziałego PC-towca w celu zdobycia informacji z "pierwszej ręki". Kupił on niedawno kompa wybitnie prze- znaczonego do grania, a mianowicie laptopa Dell XPS M1730. Wyposażony jest on w procesor Intel Core 2 Duo 2.4 Ghz, dwie połączone technologią SLI karty graficzne Nvidia GeForce 8700 GT512 MB (jest to układ conajmniej o połowę mocniejszy niż RSX w PlayStation 3), kartę fizyki Ageia PhysX, 4 GB pamięci operacyjnej, dwa dyski twarde 250 GB w technologii RAID oraz matrycę WUXGA o rozdzielczości 1920x1200. I teraz za przykład niech posłuży nam najbardziej efektowna gra na PC - Crysis. Pierwsza bolączka jest taka, że gry na komputery nie są optymalizowane pod jedną platformę tak, jak w przypadku konsol, bo na PC ustawień mamy tysiące. Ponadto chcąc wycisnąć wszystkie soki z kompa, grę musimy sobie odpowiednio skonfigurować. W przypadku konsoli, aby móc rozkoszować się wszystkimi fajerwerkami, wystaeczy włożyć płyte do czytnika i wcisnąć start. Na PC już niestety nie jest tak różowo. Gdy kolega włożył Crysisa i uruchomił go na domyślnych ustawieniach, na ekranie pojawił się obraz w rozdzielczości 800x600 pikseli z grafiką na średnim poziomie. No cóż PC to PC, niekoniecznie mocniejsze bebechy przekła- dają się na szybsze działanie gier. Sąsiad najpierw musiał naczytać się dziesiątek wypowiedzi na forach, szukać odpowiednich sterowników gra- ficznych (jak twierdzi każda ich wersja ma plusy i minusy). Każdorazowa instalacja sterowników to cała procedura, a gdyby doliczyć do tego testowanie, to zajęłoby to cały dzień (albo i kilka). W końcu najlepszymi okazały się sterowniki ForceWare w wersji 175.63. Kolejny krok, to przystosowanie karty graficznej do poprawnego wyświetlania trybu 720p (aby obraz nie był rozciągany na cały ekran, ponieważ ekrany Widescreen na PC mają format 16:10, a nie 16:9 jak telewizory). Tutaj wystarczyło pogrzebać w panelu ustawień karty graficznej (ufff!). Niestety nie obeszło się bez podkręcania kart graficznych. W tym celu trzeba było ściągnąć programik RivaTuner, dzięki któremu chipy graficzne podkręcił do poziomu 750 Mhz dla procesora, 1500 Mhz dla shaderów i 975 Mhz dla pamięci. Teraz w katalogu głównym z grą wystarczyło stworzyć plik system.cfg, w którym ręcznie ustawił około czterdziestu parametrów gry. Oczywiście każdy z parametrów to osobne testy, konsultacje na forach internetowych, odpalanie gry celem sprawdzenia nowego ustawienia i jego wpływu na prędkość działania itp. W końcu po dwóch dniach udało mu się odpalić Crysisa w standardzie konsolowym, tj.z grafiką w rozdzielczości 720p. Gdy sąsiad wpada czasem do mnie pograć w co-opie na XBOXie 360 w Gears of War 2, podczas odpalania gry widzę kątem oka jak chodzi mu gul z z zazdrości. Ale nic nie mówi. Wtedy ja krótko wyjaśniam, że z grami powinno być tak, jak z filmami: kupujesz płytkę, wrzucasz do czytnika, wciskasz "start" na padzie i grasz, grasz, grasz... |
|
|
global warming (Gość)
|
Czas dodania: 01.08.2009, 12:58
konsole mimo że są droższe w użytkowaniu to i tak nie ma znaczenia.
Komu się chce latać do sklepu po nowszą kartę graficzną co kilka miesięcy albo bawić się ustawieniami zamiast grać. A co do gier to nie przesadzajmy zbytio że są drogie owszem droższe niż na pc, to nieznalazłem gry na allegro pod konsole powyżej 200zł. Konsole kupujesz raz na jakięś 5-6 lat i nie bawisz się w ulepszanie kompa co chwile. Poza ty chyba lepiej gra sie na kanapie prze 40cal tv niż na 20cal monitorze na jakimś krześle albo fotelu. Następnie ile było dobrych tytułów na pc w ostatnich latach, cod4, crysis, gta4, fallout 2, fear2, farcy 2, a na konsole były te same (oprócz crysisa) i masa innych jak np. killzon2 |
|
CilrA (Gość)
|
Czas dodania: 27.08.2009, 14:48
ze komputer 4000zl to przesada, ja na komputerze za 250zl Pogram na max detalach w takie gry jak: Mass effect na full detalach w rozdzielczości 1280x1024
gdyby ktoś napisał dobry emulator Xbox 360/ps3, dość szybko konsole by padły.... specjalnie tak zróżnicowali architekturę PC a X360/PS3 jak już wychodzą gry z z konsoli na komputer, przeważnie są 2x bardziej dorobione, |
|
Czas dodania: 27.08.2009, 16:02
jasne - konsole by padly, a Sony przerzuciloby wszystkie srodki z "computer enterteinment" na "household items" - bo sprzedano miliony konsol tylko dlatego ze na PC nie bylo dobrego emulatora (bodaj 130 mln sztuk PS2 - i ciagle sie sprzedaje - a emulator jakos jest...) - miliony ludzi patrzy z utesknieniem w kierunku stojacego przy biurku PC i z zacisnietymi zebami i lzami w oczach siada przed TV zeby grac na tych strasznie sprzetowo slabych konsolach - a mogli siedziec przed monitorem... dziwny jest ten swiat
mam nadzieje ze wkrotce ktos napisze te porzadne emulatory (nie tylko X360 i PS3 - tez Saturna i DeCeka) i wszystko wroci do normalności (czyli stanu sprzed 15 lat) amen ![]() mój blog: http://gametarium.blogspot.com/ |
|
|
KAZIKIEWICZ (Gość)
|
Czas dodania: 17.10.2009, 20:07
EJ LUDZIE POWIEDZCIE MI CO ZA GRA NA PC JEST SPOKO POZA GRAMI FPP I RPG BO NIE ZNAM TAKIEJ....
W JAKIE WYŚCIGI GRAŁEM NA PC TO STEROWAŁO SIĘ DEBILNIE W JAKIE PLATFORMÓWKI GRAŁEM STEROWAŁO SIĘ JESZCZE GORZEJ ... NA PEWNO TO NIE JEST WINA OSIĄGÓW KOMPA (NIE BĘDĘ SIĘ ROZPISYWAŁ JAKIEGO MAM BO TO NIE WAŻNE JEST NA PEWNO OK) KONSOLA JEST DO GIER A PC JEST TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO I DO GIER FPP I RPG... PS3 JEST NA PEWNO EXTRA ALE MA BLUE-RAY I NIE MA NA RAZIE PRZERÓBKI WII MA GRAFIKĘ DO BANI I TRZEBA SIĘ WYGINAĆ DO TV.. JA OSOBIŚCIE WYBRAŁEM I POPIERAM X360 ARCADE JASPER TANI-MAŁO AWARYJNY-GIER DUUUUUUUUUUUUUUUŻO I TYLE! |
|
rafixxx (Gość)
|
Czas dodania: 04.10.2010, 13:03
PC jest najlepszy a po zatym tacy koleśie którzy piszą że wywalisz na kompa 2,500 tysiąca i masz grania na pół roku hmmm ja ostatnio modernizowałem kompa ponad rok temu wywaliłem na niego jedynie 500 zł na nową karte graficzną Geforce 250GTS 1 GB GDDR 3 i już rok dzięki tej karcie gram na max detalach reszte kompa oczywiście mówie tylko o samym Komputerze zapłaciłem za niego 1200zł była tam dosyć słaba karta graficzna Geforce 8400GS,3GB ram,procek intel dual core 2,6GHz,500GB dysku twardego wymieniłem tylko karte na tą wyżej wymieniłem i już rok gram na full detalach ;)
KONSOLE SSAJĄ PAŁKE PECETOM |
|
Mario (Gość)
|
Czas dodania: 21.10.2010, 11:44
No stary temat ale nie moglem sie powstrzymac zeby wtracic swoje slowo :P.
Konsole sa lepsze ale to zalezy w co sie gra jesli chcesz sobie pograc w mario bross to lepiej pc Ale jesli gt5 to az łzy leca jak sie gra :) piekne a te sterowanie i wogule.Na komputerze w wyscigi zeby lekko skrecic to musimy stukac w strzalke tak nerwowo ze klawisze wylatuja. |
|
xboxsik98 (Gość)
|
Czas dodania: 27.10.2010, 12:40
Większość ludzi mówi ze lepsza jest konsola którą on ma. Ja mam xbox elite i dobrze mi się gra. Na xboxa jest więcej gier i jest tańszy. Ale nie wiem który jesst lepszy. Wii nie mozna porownywac z xboxem czy ps3 bo to jest zupełnie inna konsola.
|
|
HAHAHA (Gość)
|
Czas dodania: 02.11.2010, 19:00
julietta2006 ale Ty bzdury piszesz, że do konsoli gre wkładamy i gramy, a do kompa 1000 rzeczy trzeba konfigurować. Też tak myślałem jak Ty kiedy kompa jeszcze nie miałem i kupowałem pierwszego psx.
Ale tak wcale nie jest, instalujesz gre i potem klikasz start i też odrazu grasz, na dodatek nie musisz wkładać płyty i gry szybciej się uruchamiają niż na konsoli. (posiadam PC, n64,psx,ps2,ps3 i xbox360). Argument o modernizacji kompa jest po prostu śmieszny :D 2 lata temu kupowałem kompa za równe 999zł i do dzisiaj gram w najnowsze gry, trzeba wiedzieć po prostu na co patrzeć przy zakupie(jedynie kartę graficzną niedawno musiałem wymienić, po sprzedaży starej dopłaciłem 100zł i dalej ciesze się wysoką grafiką na PC) Gry na PC są w duzej mierze po polsku, na konsole niestety juz nie tak często. Jeśli chodzi o gry to też na PC dużo tańsze. Ktoś tam wspomniał o używkach, że niby jak nowe :D hehe, używki na PC są też dużo tańsze niż te na konsole i to bardziej nowe, bo nie trzeba za każdym razem wkłądać płyty. O tym żeby każdą grę kupować w 5 osób nawet nie będę komentował. Jeśli chodzi o same gry, to ktoś tam pisał, że na PC nie ma jakiś super gier:D Też nie będę komentować, bo jest ich od groma. Do wyboru do koloru. Każda platforma ma swoje gry w które warto zagrać. I jak mam być szczery to konfiguracja Xboxa360 jest beznadziejna, przy niej do dopiero czasu schodzi. Kiedyś było fajnie karta pamięci i tyle, a teraz zrobili jakieś durne menu.. pyta się o jakieś aktualizacje, no szkoda gadać. Jak jest 2 graczy to zapisuje tylko profil pierwszego ,jak tutaj grać w T6 ? Za każdym razem trzeba konfigurować klawisze... Aha ktoś tam pisał coś jeszcze o plazmie, no niestety, ale na plazmie nie można grać w gry na konsole. Tylko telewizory LCD, LED i wszystkie inne się do tego nadają. Pozdrówka Ps. Jeśli ktoś pyta która konsola jest najlepsza to wiadomo jest nią PS3, ale jest jednocześnie najmniej opłacalna. Wii nie miałem nie będę się wypowiadać, ale myślę że jest ona najlepszym uzupełnieniem do PC do grania w towarzystwie przy piwku i dla najmłodszych milusińskich. I jest również najbardziej opłacalna. Kilka gier które dostajemy na starcie można grać do upadłego, aż nie osiągnie się perfekcji i takie gry rozwijają zwłaszcza zręczność, szybkość. Kto grał w Contra, Mario, Tank wie o czym mówie, bo w te kilka gier grało się całymi dniami i dały dużo więcej frajdy niz te teraźniejsze z super grafiką. |
|
Jack Stone (Gość)
|
Czas dodania: 17.12.2010, 21:46
Głosy za i przeciw są niepełne bez kontekstu. Nie da się odpowiedzieć na pytanie która konsola jest lepsza. PC góruje grafiką, ponieważ jest systemem modularnym. XBox i PS3 są podobne, mają swoje koniki i swoje niedociągnięcia. XBox jest przyjaźniejszy dla developerów i ma dedykowany chip do antyaliasingu. PS3 z kolei ma specyficzną strukturę procesora, która pozwala tworzyć często lepsze gry ale tak samo często developerzy nie mają wystarczającego budżetu, żeby ten potencjał wykorzystać. Wii nadaje się najlepiej do rodzinnej rozrywki i naturalnie nie może konkurowąć z wcześniej wymienionymi jeśli chodzi o wydajność i jakość obrazu. Ale...
Jak już wspomniałem, wybór konsoli powinien związany być z kontekstem. Po prostu zadaj sobie takie pytania: 1. Czy chcę pograć online z przyjaciółmi? Zrobisz najlepiej jeśli wybierzesz konsolę, którą używają twoi przyjaciele. Spotykanie przyjaciół online jest frajdą i często góruje nad innymi aspektami. 2. Czy Wii byłoby dobrym pomysłem na spędzenie wolnego czasu z dziewczyną? Tego nie muszę nawet komentować. 3. Czy mam w rodzinie młodsze rodzeństwo albo dzieci? To jest pytanie pod Wii. Nie bądź samolubem, z młodszym rodzeństwem czy dziećmi, a nawet z rodzicami, możesz spędzić czas na zabawie, grając w pogardzane Wii. 4. Czy zależy mi na jakości grafiki. O ile grafika na XBox i PS3 nie jest zła, chipy w tych konsolach pochodzą z 2004 roku i nie mogą konkurować z kartami graficznymi PC-ta. Ale ostrożnie, może się okazać że wygodna sofa i większa publiczność (jeśli akurat przyszli znajomi) będzie zabawniejsze niż samotne wieczory przez PC-tem. Gdybym miał sam odpowiedzieć na te pytania, na wszystkie odpowiedziałbym TAK, dlatego mam PC, PS3 i Wii. Staram się utrzymywać kondycję PC-ta na dobrym poziomie - mam w tej chwili Intel Core 2 Quad Extreme QX9650 (tylko dlatego że udało mi się tanio go zdobyć), ATI HD4870 1GB, 6GB RAM-u, Asus P5QL Pro. Prowie wszystkie gry udaje się uruchomić na maksymalnych ustawieniach przy 1920x1200. Cenię jakość grafiki PC-ta, niemniej PS3 ma swoje uroki (głównie wspomniana sofa) a i Wii daje mnóstwo satysfakcji. Zwolennicy XBox-a nie powinni się obruszać. Kupując PS3 kierowałem się powyższymi pytaniami, równie dobrze mogłoby wypaść na XBox-a. |
|
Anonim (Gość)
|
Czas dodania: 27.12.2010, 07:52
wg mnie to xbox jest naljepszy bo np. zaraz po wydaniu gry na pc-ta wychodzi na xboxa. 2 miejsce ma WII bo zakończyło erę siedzenia jak ćwok w fotelu z joystickiem, zaś ostatnie mają ps-y bo (tylko wg mnie) mają małą różnorodność gier.PC-ta nie biorę pod uwagę bo ten temat to "xbox vs. PS3 vs. Wii"!!
|