może ktoś mi wytłumaczy bo nie wiem w czym problem zrobić grę sieciowa w która będą mogli grać razem wszyscy konsolowcy niezależnie od konsoli razem z PC-towcami?
wg mnie każda platforma powinna wysyłać do serwera dane uniwersalne niezależne od platformy np pozycję postaci i jej kierunek i dane o wyglądzie / ekwipunku a sprzęt każdego gracza po odebraniu danych z serwera będzie to przetwarzał na "język" danej platformy - czy to aż taki wielki problem?
Czytasz dyskusję w temacie: News: Microsoft pracował nad możliwością mostu pomiędzy PC i Xboksem
|
|
Ten temat zawiera komentarze do materiału: Microsoft pracował nad możliwością mostu pomiędzy PC i Xboksem Rahul Sood, szef działu gier w firmie Hewlett-Packard, napisał na swoim blogu, że Microsoft pracował nad projektem, który miałby umożliwić wspólne granie posiadaczom konsol i komputerów... |
|
marecky (Gość)
|
Czas dodania: 22.07.2010, 14:53
|
|
polander (Gość)
|
Czas dodania: 22.07.2010, 15:24
jakoś sony wyda grę gdzie gacze z PS 3 będą grali przeciwko graczom c PC. W przypadku X360 powinno być dużo prościej, gdyż programowanie jest bardzo podobne do PC.
ale to mnie rozwaliło "...Słyszałem z wiarygodnych źródeł, że na pewnym etapie zaprosili najlepszych graczy konsolowych i średniaków z PC, żeby grali w tą samą grę... i co się stało? Gracze konsolowi zostali zniszczeni..." Ja zaprosiłem świetnych graczy PC na rozgrywkę w Killzone 2 i zostali również zniszczeni. Należy także zrobić tak aby obie platformy generowały identyczne rozdzielczości , gdyż grając na PC często bywa tak, że kto ma bardziej wydajnego kompa z reguły zmiecie tych co grają na średnich lub minimalnych detalach. Ni ukrywajmy że osoba z PC ustawi sobie wysoką rozdzielczość przez co będzie widział lepiej i więcej |
|
x360 (Gość)
|
Czas dodania: 22.07.2010, 15:45
chodzi o to pewnie ze gracze PC (sredniacy) grali na myszka + klawiatura vs gracze konsolowi (konsolowi liderzy) only pad...
cale zycie gram w quake 3 na PC.. nie ma mowy zeby ktos na padzie podskoczyl do pierwszej czy drugiej ligi.. ale i tak wole grac w FPSy na padzie.. jest to przyjemniejsze.. ale jednak myszka daje przewage.. ale znudzilo mnie siedzenie przy biurku |
|
Behcio (Gość)
|
Czas dodania: 22.07.2010, 17:56
@polander - a na czym owi pecetowcy grali? Jak na padach to nie ma co się dziwić, że oklep dostali, toć to zupełnie inny kontroler jest.
|
|
Yar (Gość)
|
Czas dodania: 22.07.2010, 18:01
Xbox360 nie umożliwia grania na klawie i myszce ale PS3 Tak.
Poza tym taki pomost może śmiało funkcjonować w wyścigach i bijatykach. Nie będzie przewagi sterowania. W grach gdzie się celuje, zgadzam się absurd. |
|
|
|
|
x360 (Gość)
|
Czas dodania: 22.07.2010, 18:05
mi by nie przeszkadzalo zupelnie.
obym przed gra mogl wybrac filtr z kim chce grac. a kiedys podobno tom clancy end war mial byc multisieciowy xbox oraz pc.. to co nie bylo tego wkoncu?:P a mowilem koledze ze tak :D |
|
GT (Gość)
|
Czas dodania: 22.07.2010, 23:06
Jakby to wprowadzili, to by wyszlo tylko na dobre konsola. MOZE W KONCU KONSOLE MIALYBY W STANDARDOWYM WYPOSAZENIU MYSZKe I JAKAS KLAWIATURE. WIdac zbyt skomplikpwane to dla nich.
|
|
Czas dodania: 23.07.2010, 01:29
@GT - możesz kupić dowolną klawiaturę i myszkę nawet z media-markt po 20 za każde osobno pod warunkiem że pod USB, no chyba że ci chodzi o wsparcie gier to kup sobie Unreal Tournament 3 (nie wiem czy na x-boxie chodzi myszka i klawiatura ale na PS3 napewno, sam grałem)
Hmm... gdy gracze są tego samego(wysokiego) poziomu to sprzęt może mieć znaczenie ale gdy grają ci co mają ledwo jakieś doświadczenie to nawet najlepszy sprzęt nie pomoże przeciw doświadczonemu graczowi |
|
|
GT (Gość)
|
Czas dodania: 23.07.2010, 09:45
No i tu jest problem. Jak dlugo myszka nie bedzie standardem w konsolach, tak dlugo bede gral tylko i wylacznie na PC. Gdyby wyszla nowa generacja konsol oferujaca granie w fullHD + wsparcie myszki i klawiatury w kazdej grze to pomyslalbym o kupnie konsoli. NIestety obecny Xbox i PS3 to obecnie przestarzale dziadostwo.
|
|
pff (Gość)
|
Czas dodania: 23.07.2010, 09:59
@GT - to kup sobie PC. Co to za sens kupowanie konsoli i eliminowanie czegoś, co jest wyznacznikiem jej odmienności i charakteru? Nie rozumiem ludzi, którzy na konsoli chcą grać tak jak na PC.
|
|
GT (Gość)
|
Czas dodania: 23.07.2010, 10:43
#pff
NIe narzekalbym gdyby konsole nie mialy takich exclusiwow jak RDR. Jak juz maja miec to niech na konsolach da sie grac jak na kompie. Osobiecie nie lubie grac na padzie i dlatego nie kupie konsoli, nawet dla gry na ktorej mi zalezy. |
|
pff (Gość)
|
Czas dodania: 23.07.2010, 10:50
To brzmi tak samo, jak żądanie, aby w każdej grze na PC była obsługa pada. Takie a nie inne warunki oferują konsole i chcąc na nich grać, trzeba je zaakceptować. Porównaj to z wizytą w innym kraju - przyjeżdżasz do kultury a nie z kulturą.
|
|
GT (Gość)
|
Czas dodania: 23.07.2010, 11:47
#pff
"To brzmi tak samo, jak żądanie, aby w każdej grze na PC była obsługa pada. " -To sie powoli staje standardem wide: GTAIV, MafiaII. Swoja droga czy ja komus bronie grac na konsoli na padzie, jedyne o co mi chodzi to, zeby myszka byla standardem. Jakby na wszystkie platformy wychodzily te same gry to bym nie narzekal. NIestety PC jest coraz bardziej omijana platforma- mozna powiedziec sprawa producentow jak nie chca to niech nie wydaja na PC, ale jak juz musze grac na konsoli to niech przynamniej bedzie tam dostepna opcja obslugi myszki. |
|
Ptasx (Gość)
|
Czas dodania: 23.07.2010, 19:50
@Yar Co Ty gadasz???
Przecież się da na Xboxie... :) |