Czytasz dyskusję w temacie: News:: Colin McRae: DiRT lepsze na Xboxie 360

Ten temat zawiera komentarze do materiału: Colin McRae: DiRT lepsze na Xboxie 360

PS3 to konsola przyszłości, Cell, Bluray, i masa innych nowinek technologicznych miała sprawić że Xbox 360 zostanie zepchnięty na boczny tor i stanie się platformą dla fanów Billa i...

Czas dodania: 21.08.2007, 10:54
Zanim się zlecą fanboye i zaczną na siebie bez umiaru najeźdzać, kpić i wyzywać może kilka faktów na spokojnie.

1. Sytuacja z PS3 jst taka sama jak z PS2. tak naprawdę dobrze programować i wyciskać siódme poty PS2 nauczono się po kilku latach. Osobista dygresja nie zapomnę jak pierwszy raz zobaczyłem Tekkena 5.

2. Xbox 360 jest prostszy w dewelopingu, szczególnie dla programistów "pececiarzy" z jednej prostej przyczyny ma sporo wspólnego z bibliotekami DX Microsoftu i programistom łatwiej sie zaadoptować.

3. Xbox 360 co oczywiste chyba dla każdego jest na rynku dłużej

4. Teraz się narażę Pstrójkarzom, ale! Chip graficzny w Ps3 jest jego największą wadą. Sony popełniło karygodny błąd wpasowując NV z serii G70 do takiego potężnego procesora jak Cell. Chip w Xboxie 360 jest technologicznie nieco dalej. Ma Unified Shaders (patrz nowe Radeony seria 2xxxx i GF 8xxx) chip graficzny PS3 to nadal koszmarny podział na vertex i pixel shadery .

G70 ma 8 jednostek ROP, 24 jednostki Pixel Shaders, 8 Vertex Shaderów. R500 z Xboxa 360 ma 48 zunifikowanych jednostek cieniowania. G 70 z PS3 nie robi wrażenia na nikim

5. Procesor Cell doskonale radzi sobie z operacjami zmiennoprzecinkowymi ale co z tego skoro ma G70 (patrz wyżej) za to stosunkowo słabo radzi sobie z operacjami stałoprzecinkowymi.

6. PS3 gdyby miała w sobie G80 byłaby to konsola doskonała.

To tyle a teraz możecie jak to macie w zwyczaju na siebie naskakiwać. :)
Czas dodania: 21.08.2007, 11:54
po obejrzeniu screenów to aż mi sie przykro zrobiło że GamePlanets wyda dużo lepsza wersie na 360 chociaż może nie potrafią wyciągnąć z ps3 tyle ile im potrzeba ,ale w sumie sie nie dziwie czarnuch na rynku jest dopiero od paru miesięcy pewnie dopiero za pare lat producenci gier pokażą na co stać sony
Czas dodania: 21.08.2007, 11:57
lol... ale porównanie...na ostatnim screenie widać że całe te porównanie napisał fanboy xklocka, jeden screen wykonany za dnia drugi po zmroku, i co z tego wynika kompletnie nic...
Czas dodania: 21.08.2007, 12:02
Jestem fanem X360 i zawsze wiedzialem ze ps3 to .....beznadziejna konsola ale za 3 latka bedzie lepsza od x bo jak już ktos wspomnial naucza sie programowac...... bedzie jak PS2....a czy te zdjęcia pokazuja gdzies ze ps3 jest gorsze ?????dla mnie na x360 to wszystko tylko bardziej swieci.....zauwazcie ze te zdjecia sa o innej porze dnia.......jakbysmy sie doszukali to i bysmy znalezli w tej samej grze kilka screnow ze ps3 wyglada lepiej .
Czas dodania: 21.08.2007, 12:06
jakby mi bill zaplacil to ja i tez bym znalazl screny ze ps3 jest gorsze a jakby sony mi zaplacilo to tez bym znalazl ze x360 jest gorszy .ale to nie zmienia fakto ze batrdziej lubie iksa
Czas dodania: 21.08.2007, 12:40
Jak ktoś pisze że ps3 jest kilka miesięcy to troszkę kłamię, może w europie ale nie na świecie. Screeny na Xboxie 360 wyglądają lepiej ale nie ma co płakać, różnicy jakieś diametralnej nie ma. Pozdro
Czas dodania: 21.08.2007, 13:02
taaa czyli jak w newsie ze sony udowodnilo kto umie pisac prawdziwe gry a kto nie, ehh przeciez to jest takie oczywiste M$ płaci ogromne pieniadze żeby zniechecic graczy do PS3 a widac po allegro ze coraz wiecej wybiera PS3 niz X360 ! Bo to konsola na lata ja sam za tydzien jade do MM i raczej wybiore własnie PS3 zobaczycie prawdziwa grafe w grze Lair a nawet ot bedzie wykorzystanie 60% mocy konsoli a x360 wykorzystuje juz swoja maxymalnie-i tak bym dirt nie kupil
Czas dodania: 21.08.2007, 13:08
Jak dla mnie wersja na xboxa swieci sie jak psu jajca chociaz widac ze na niektorych zdjeciach detali jest wiecej niz na ps3 Co do zrodla tego calego porownania ... stoi strona pokroju gry.wp.pl spojrzcie na fanbojowskie komentarze , klotnie lub chociazby na www.grozaxp.ru gorsze niz zal.ru <lol2> ahh poki co te porownania nie sa z finalnej wersji colina z ps3 ale z demowki a jak wiadomo dosc czesto jest tak ze demowki z przed premiery doczekaja sie poprawek :)) Jak dla mnie facet tym porownaniem nie zablysnal ale ukazal to co wlasciwie kazda gra dotychczas xbox360=ps3 zobaczymy co sie bedzie dziac w kolejnych miesiacach :)
Czas dodania: 21.08.2007, 13:15
brutal fanboje chyba jeszcze śpią ale przyjdą :) kilka dni temu była niezła fanbojska jazda.
Czas dodania: 21.08.2007, 13:25
Jak dla mnie fotki są identiko...to całe porównanie niema sensu...PS3 ma lepszy AA a x-kloc 1 drzewko więcej ;P
Czas dodania: 21.08.2007, 13:29
zapomniałem...
To jest wypowiedź Yanna Le Tensorera gościa od GRAW

&#8222;Nie jest trudniej pisać gry na PS3 (w porównaniu do 360-tki), to po prostu różne konsole. Developerzy mogą twierdzić, że konsola Sony jest trudniejsza w programowaniu, ponieważ potrzeba czasu, by zrozumieć tę nową technologię. To przecież dopiero początek &#8222;życia&#8221; tej platformy.&#8221;
Czas dodania: 21.08.2007, 13:34
Tyle, że X360 raz na jakiś czas się zawiesi, więc dla mnie wszystko na PS3 jest lepsze.
Mam X'a i wiem co to za konsola. 2x w serwisie. Nikomu nie polecam. 1400 prawie w błoto.
Teraz widziałem w MM PS3 za 1999zł. Lepiej już dopłacić i grać w spokoju.
Liczą się gry, bez wojny na platformy.
Czas dodania: 21.08.2007, 14:20
yareku1 co ty gadasz, ja jade w w nastepnym tyg chyba do MM własnie po PS3 ale cena stareter packu sie nei zmienia i sie szybko nie zmieni- 2299
Czas dodania: 21.08.2007, 15:09
ale niektorzy bzdury pisza...... x360 moze i sie psuje czsami ale od ps3 jednak ma lepsza grafike ...ale co wy byscie chcieli za marne 1000 zloty a jeszcze kilka gier gratis...ktos pisal ze ps3 jest za 1999zl gdzies , za algro widzialem o ile sie ni myle za 1500 w wersji 20 a 60 za 1799
Czas dodania: 21.08.2007, 15:10
i tak pc > wszytkie konsole jakie kiedykolwiek powstana
i tyle
Czas dodania: 21.08.2007, 15:16
porownujac wszystkie gry ktore wyszly na 360 i ps3 to mozna zobaczyc ze 360 graficznie miazdzy konsole od sony
Czas dodania: 21.08.2007, 15:39
oj dajcie spokój nic nie miażdzy nikt nie miażdzy. O sukcesie lub porażce zadecydują deweloperzy gier i same gry.
Czas dodania: 21.08.2007, 16:47
Od zawsze mowilem ze X-Box 360 jest duzo duzo lepszy pod PS-3 zawsze tylko przechwalali PS od zawsze a X-Box byl zawsze schowany ale i tak byl zawsze lepszy
Czas dodania: 21.08.2007, 16:58
Ja mam xboxa 360 i uwazam ze kupno ps3 jest nieopłacalne.Playstation kupują raczej jej starzy zwolennicy ktorzy mieli jej wczesniejsze wersje.Wydaje mi sie jednak ze za ok 2-3 lata na ps3 gry bede mialy lepsza grafe chociaz nie jest to koniczne poniewaz xbox ma zamontowaną karte graficzną odpowiadająca modelowi radeona 2900 czyli najnowszej na rynku a ps3 Gforce z serii 7*** czyli starsze modele
Czas dodania: 21.08.2007, 17:22
@kaczylca
"xbox ma zamontowaną karte graficzną odpowiadająca modelowi radeona 2900 czyli najnowsze"

nie
Czas dodania: 21.08.2007, 18:59
michas tą wiadomosc znalazlem podczas czytania recenzji ów karty
Czas dodania: 21.08.2007, 19:05
Niezla posowa na ps3, boki zrywac LOL :)
@ kaczylca, nieoplacalne to samo moge powiedziec o xpudle i w dodatku po tekscie "Playstation kupują raczej jej starzy zwolennicy" czuje sie stary......
Obrazek
Obrazek
Czas dodania: 21.08.2007, 20:22
jaka posówa fanboju czarnego grilla? Zabolało to G70?

Sam sobie LOLuj
Czas dodania: 21.08.2007, 20:57
@kaczylca
"xbox ma zamontowaną karte graficzną odpowiadająca modelowi radeona 2900 czyli najnowsze"

nawet jeszcze dzis przeczytalem to:
http://gry.wp.pl/filtr;0,0;x;nowinki,10,35196;core.html

x2900 nie ma edram'u :P
do tego x2900 ma 64 zunifikowane jednostki przetwarzania z czego kazda dzieli sie na szesc z czego chyga jedna zajmowala sie przydzielaniem kolejnych pieciu... juz dokladnie nie pamietam jak to dzialalo

mozna powiedziec ze xbox360 ma karte zbudowana na podstawie x2900 (lub odwrotnie :D) ale nie jest jego bezposrednim odpowiednikiem... takie stwierdzenie jest absurdalne...
Czas dodania: 21.08.2007, 21:55
michas ja nie mowie ze to jes ta sama karta ale chodzilo mi o to ze one sa do siebie bardzo podobnexD.I to nie zmienia faktu ze w tym xbox przebija ps3.
Czas dodania: 22.08.2007, 00:00
Ludzie ludzie przestancie sie wymadrzac na temat tych danych kart graficznych w poszczegolnych konsolach ... bo to bzdury konsole sa inaczej zbudowane od piecow w nich nie liczy sie sama grafika ale ogol podzespołow..

Czy wy wiecie co miala w sobie ps2 ?? procesor 128-bitowy Emotion Engine 300Mhz , 40 KB pamięci Cache (smiech co ?? <lol>) GPU: Reality Synthesizer:150 MHz, 4 MB DRAM <lol2> iiii 32 MB Pamięci RAM !!! <lol3>

Przeciez to jest smiech na sali grafika porownywalna do geforca 2 procesor (gdyby nie te 128 bitow) to PRaawie jak staruski pentium 2no kurcze i ten smieszny ram nie no pograjcie sobie na takim kompie w chociazby san andreas lub toca race driver 3 i inne gry na kompie ... Gry na konsole sa maksymalnie optymalizowane a do tego same konsole sa bardzo wydajne ... DLATEGO ciezko jest przeliczac to na moc sprzetu jak w komputerze ... a to taka ciekawostka dla pececiarzy ( w sumie tez i dla mnie skads pisac musze :P) odpalcie sobie na takim piecu film w divxie bez przycinek na pelnym ekranie (nie mozliwe? a na konsoli tak :)

Wracajac do tematu nie ma sie co klucic co do jakosci grafiki. To wszystko zalezy od tworcow jak dopracuja gre a do wiadomosci osob ktore mowia "ps3 jest juz dosyc dlugo" to mowie wam bez bluznierstw ze jest nawet nie rok od ktoregos tam listopada 2006 xbox natomiast tez te okolice lecz rok wczesniej tj 2005

Jak dla mnie grafika na obu platformach jest bardzo ladna notomiast jestem pelen podziwu ze ps3 juz na tyle sie rozkrecilo ze po roku dorównuje xboxowi (MIMO ZE TE SCREENY SA Z WERSJI PRZEDPREMIEROWEJ- DOKLADNIEJ DEMÓWKI )powtarzajac swoje wczesniejsze slowa przedpremierowe demowki czesto sa slabsze od wersji ostatecznych takze no coz wyjdzie na swiat pelnoprawna wersja to sie przekonamy a teraz coz nie ma sie co kłocic ktora wersja lepsza a jedynie wziasc sobie slowa bardziej rozgarnietych osob na tym forum do glowy (wcale niekoniecznie mowie tu o sobie) i sie nie klocic o to ktora konsola lepsza tylko grac i sie cieszyc z tej konsoli ktora sie ma i zazdroscic innym gier ktorych sie nie ma [lub nie bedzie miec na wlasnej konsoli :) pozdro dla wszystkich :)
Czas dodania: 22.08.2007, 02:30
brutal wiesz spoko tylko pozabieraj kilku fanatycznych wyznawców Sony nadających idiotyczny ton na tym forum i wszystko bedzie cacy
obrazek
Copyright © 1995-2012 Wirtualna Polska

Proszę czekać - ładowanie treści...