Czytasz dyskusję w temacie: Gra: Paradise (PC)

Paradise - zajawka tematu

Ten temat zawiera komentarze do materiału: Paradise

Czas dodania: 20.05.2006, 13:52
Witam wszystkich!Jako ogromny fan obu części kultowej już Syberii z ogromną radością powitałem możliwość zagrania w najnowszą produkcję Sokala "Paradise".Grę ukończyłem już dwa dni temu,nie zdecydowałem się jednak na relację bezpośrednio po ukończeniu.Grę oceniam jednak gorzej w porównaniu do Syberii.Ale zacznijmy od podobieństw:rewelacyjna grafika i nastrojowa muzyka podkreślająca klimat gry,bardzo łatwy w obsłudze interfejs,jedyną różnicą jest niekiedy konieczność składania znalezionych rzeczy aby były przydatne,w Syberii tego nie było,ale to akurat na plus:),gra posiada 4 etapy:pałac księcia Sauramara i miasto Madargane,wioska Molgraveów,kopalnia Zamarat,statek-forteca króla Rodona,a prócz tego dwa etapiki pośrednie w których poruszamy się leopardem.Co więc sprawia że gra nie dorównuje Syberii?Mianowicie pozostawia ona w graczu przeogromny niedosyt po zakończeniu rozgrywki!Po pierwsze dlatego,że pomimo tylu etapów gra jest strasznie krótka,wprawny gracz będzie mógł ją przejść nawet w 1 dzień!Po drugie nie znalazłem choćby jednej trudniejszej zagadki,co jeszcze bardziej skraca rozgrywkę i po trzecie po ukończeniu gry właściwie nic się nie wyjaśnia ze scenariusza,a wręcz bardziej komplikuje.Nie wyjaśnia się nawet tak naprawde kim jest bohaterka,początkowo to Ann Smith,w miarę rozgrywki nabieramy przekonania,że to Malkia Rodon Crown,ale po ostatnim filmiku kończącym grę okazuję się że może jednak nie,kim więc jest?Nie wiadomo co dalej z Leopardem umiera czy żyje?Nie wiadomo co dalej z królem zabija go,czy może nie?Co dalej z rewolucją?Gra pozostawia wiele niedopowiedzeń.Podsumowując czuję się teraz tak jak po projekcji 1-szej części Władcy Pierścieni,było fantastycznie,pięknie co nieco się wyjaśniło ale tak naprawdę to nic nie wiadomo i trwam w oczekiwaniu na ciąg dalszy!
Czas dodania: 21.05.2006, 17:16
Witam!Przepraszam wszystkich ale do mojej wczorajszej wypowiedzi wkradł się mały błąd,mianowicie Leopardem pokonujemy trzy a nie jak napisałem dwa etapy.Róznią się one znacznie od reszty rozgrywki przede wszystkim dlatego iż poruszamy się w trójwymiarowym świecie.Sterownie jest również zdecydowanie różne od tego jake znamy z Syberii i który wystepuje w pozostałej części gry.Być może są to właśnie pierwsze próby i przymiarki przed w pełni trójwymiarową przygodówką.Sa to krótkie i proste etapy w których chodzi głównie o przemieszczenie się do określonego punktu lub strącenie jakiegoś przedmiotu by go potem odnalazła bohaterka.
Czas dodania: 04.09.2006, 13:49
"Piekna grafika" i ocena na jej 8??
Nigdy was nie zrozumiem :|
W moim mniemaniu piekna to 9,9/10!
Czas dodania: 07.11.2006, 21:27
ja jestem tak strasznie rozczarowana, ze po prostu brak mi slow :( tragiczne sterowanie (klikam, aby poszla bohaterka poszla w prawo, a ona leci w lewo, klikam piec razy w jakis punkt, ona stoi i sie kiwa), dialogi strasznie przetlumaczone, bohaterka ma problem z rozpoznawaniem plci; niezwykle liniowa gra (nie zlozysz jakiegos przedmiotu, poki nie powiesz "dziendobry" jakiejs postaci); brak logiki w postepowaniu, za duzo niepotrzebnych lokacji, przez co wiecej sie lazi niz robi; no i strasznie nudno :( gram nadal, poniewaz dalam za te gre 80zl, wiec szkoda od razu odlozyc na polke, ale Paradise bardziej mnie wkurza, niz sprawia przyjemnosci
Czas dodania: 04.03.2007, 00:11
Syberia byłą genialna. Niepowtarzalny klimat, wspaniałe postacie no i to zaskakujące i wzruszające zakończenie. Syberia II - już troszkę gorzej (ciągle jednak dobrze) - szkoda tylko, że nie wyjaśniono co się dzieje z Kate Walker...

No i Paradise - tragedia!
Może najpierw plusy - grafika i muzyka. To chyba tyle.
Minusy - brak klimatu!!! Nasza bohaterka zachowuje się dziwnie - np "it's closed but i have to enter!" szkoda tylko, że w grze nikt jeszcze nie wyjaśnił czemu ona ma gdzieś wejść. Często bohaterka robi też rzeczy zupełnie nielogiczne do których trzeba dojść metodą użyj (całego inventory) na ten obiekt. Anne dowiaduje się, że ma odbyć jakąś podróż i to na dodatek z niebezpiecznym kotem i nawet sie nie pyta czemu gdzie i po co... zwyczajnie przyjmuje to do wiadomości i rusza. Niestety pani Anne jest bardzo nierealna i ciężko się z nią utożsamiać ale nie ma w tej grze żadnej innej postaci, która by była interesująca (brakuje mi tu Oscara i śpiewaczki operowej z Syberii). Kolejny minus - sterowanie. Jest tragiczne! Klikasz prawo a ona idzie w lewo. Klikasz przejdź do następnej lokacji a ona stoi i nic z mojego klikania sobie nie robi.
Dalej - sen pumy. Po co to było? W niczym to nie pomogło i nic nie rozwiązało.

Podsumowując - gra nie ma klimatu Syberii (ani żadnego innego), jest nudna i absurdalna (historia nie trzyma sie kupy a nasza bohaterka jest osobą niepojętą i wygląda na to, że pan Sokal wydaje coraz gorsze gry.
Czas dodania: 04.05.2007, 03:13
Gra bardzo przeciętna. To co dla przygodówek najważniejsze, czyli fabuła, tu całkowicie zawodzi. Początek zapowiada się całkiem nieźle ale z chwili na chwilę napięcie spada i coraz objętniej uczestniczymy w przygodach bohaterki. Całkowicie zmarnowany potencjał, zero zwrotów akcji i stopniowo zwiększający się brak logiki prowadzący do absurdalnego finału. Jeśli chodzi o zagadki, to mamy tu standardowe użycie przedmiotów w odpowiednim miejscu, kilka prostych elementów zręcznościowych i całe mnóstwo mechanizmów, które należy uruchomić poprzez odpowiednie naciśnięcie przycisków i dźwigni. Problem w tym, że nie ma żadnych logicznych wskazówek, które sugerowałyby jaka ma być kolejność tych działań, więc pozostaje albo (dla cierpliwych) wciskanie czego się da na chybił trafił albo skorzystanie z solucji. Jedyne co nie zawiodło to grafika, poszczególne lokacje zrobione są z dużym rozmachem i zachwycają wizualnie. Postacie też wyglądają nieźle, gorzej z ich poruszaniem. Kierując bohaterką trzeba się czasem natrudzić aby wyprowadzić ją z lokacji bo ma tendencje do klinowania się w różnych dziwnych miejscach. Poza tym zdarza się jej przenikać inne postacie lub przedmioty. Zapomniałabym o trybie nocnym, w którym możemy kierować panterą towarzyszącą bohaterce. Dodatek całkowicie zbędny i nieciekawy w obsłudze. Podsumowując - tragedii nie było ale szukając wciągającej rozrywki omijajmy 'Paradise" z daleka.
Czas dodania: 04.05.2007, 21:17
Coż, niestety, nie sposob sie nie zgodzic...
Bylam bardzo napalona na Paradise (choc Syberii akurat nie znalam) - miala to byc moja pierwsza powazna "pracowa" gra
z Paradise zapamietalam muzyke, do dzis zdarza mi sie odnależć w innych tytulach fragmenciki motywu z haremu
zapamietalam grafike, laweczka, pod ktora znajdowalo sie kwiat potrzebny do stworzenia perfum, jest u mnie tapeta na pulpicie, wciaz robiac to basniowe, nieco nierealne wrazenie
zapamietalam zakonczenie, co by o nim nie powiedzial, to wymierzenie sprawiedliwosci wlasnemu ojcu mialo dla mnie swoja moc
i wioske na baobabach - jedyna naprawde interesujaca i wymagajaca uwagi, by sie nie zablakac lokacje

poza tym:
kiepskie sterowanie, bezsensowna wstawka z pantera, niewidzialne niemal szczypczyki do podnoszenia przedmiotow, ciezki, zbyt ciezki momentami nastroj i statycznosc postaci
jakas ta gra w sumie nieco nijaka wyszla, a zapowiadala sie... ze ho ho
Czas dodania: 25.10.2007, 16:36
a ja mam problem z ta gra bo po zrobieniu perfum i innych rzeczy(mam suknie) nikt nie chce ze mna gadac, a musze pogadac z Aichą zeby zaprowadzila i ubrala mnie w ta suknie:/ stoje w miejscu :/
Czas dodania: 26.10.2007, 01:38
Niestety, jest to blad w grze i ratuje cie albo poszukanie osoby, ktora przesle ci save'a, albo zaczecie raz jeszcze (mi pomoglo). Z niewiadomych przyczyn czasem Aicha chce z toba gadac, czasem nie... nic tylko pzgrzytac zebami.

Niestety, ja dawno nie mam juz save'ow z tej gry, ale sprobuj zaapelowac do graczy, albo poszukac na innych forach (Przygodowki), na pewno ktos ci pomoze.
Czas dodania: 25.01.2008, 12:10
Też tak miałam .Aischa nie chciała ze mną gadać .Gdzieś po drodze z kimś nie pogadałas do końca ,prawdopodobnie.Niestety trzeba sę cofnac .ja z poradnika wywnioskowałam , co zrobiłam nie tak, i zaczęłam od wcześniejszego zapisu.A raz zacięło mi sie na rozwiązywaniu zagadki i znowu musiałam się cofnać.Ciekawe , ile razy jeszcze.??
Czas dodania: 09.02.2008, 19:37
Witajcie,
ja też zaczęłam swoją przygodę z grami Benoita Sokala od Syberii i byłam oczarowana obiema częściami. Z tego względu sięgnęłam i po Paradise. I tu się nieźle rozczarowałam...:( Doszłam do wioski Molgrave i dalej ani rusz. Bohaterka stoi. Już nawet nie na drewnianych ścieżkach wioski ale jest "zawieszona" w próżni. Po skierowaniu jej w dół ekranu już w ogóle nic nie da się zrobić. Kiwa się , a od czasu do czasu ogląda swoje obuwie. Nie można skierować jej w żadną stronę, a kolejne wczytywania i nawet przeinstalowanie gry nic nie dały. Mało tego, gdy już w końcu sięgnęłam do solucji, żeby sprawdzić o co chodzi i czy może coś źle robię, okazało się, że zrzuty ekranowe przedstawiają cały labirynt ścieżek a jedna z nich pnie się w górę, a tego kompletnie nie ma na ekranie... Czy może ktoś z Was zna przyczynę tej sytuacji? Co można zrobić.???? Tak bym chciała pójść dalej. Jeśli ktoś by mógł, to bardzo proszę o jakąś radę. Pozdrawiam
Czas dodania: 09.02.2008, 22:58
A moglabys wstawic fotke z tego momentu?
Czas dodania: 10.02.2008, 16:29
Witaj Kassiopestko! Dziękuję Ci bardzo za reakcję - niestety nie bardzo mogę wstawić ten screen, ponieważ gra jest zainstalowana na komputerze, do którego nie mam teraz dostępu (jest w domu, a ja pracuję w innym mieście). Mogę wkleić jedynie fotkę, którą znalazłam na stronie internetowej dotyczącej Paradise i która jest najbliższa tego feralnego momentu - po wyjściu z chatki szamana i po przejściu mostu na zbiegu ścieżek skręca się w prawo i wtedy klops. Ona stoi nie na ścieżce tylko obok w powietrzu... Pozdrawiam
Czas dodania: 10.02.2008, 22:20
Obawiam sie, ze moja reakcja na wiele Ci sie nie przyda, w gre gralam dawno, save'ow nie mam, a na sprawach technicznych, a na taka wyglada twoj klopot zupelnie sie nie znam,
ale mam malego pomysla :P
odezwij sie do mnie w tej sprawie na GG :)
Czas dodania: 12.07.2008, 20:30
Mam problem z przejściem gry, wszystko wskazuje na błąd. W wiosce tych ludzi co nie schodzą na ziemie mam naprawić bęben. Oglądam wszystko na zmianę gadając z panem "dzieńdobry" i z Rybakiem. Złowiłam flądre i zebrałam jakieś 2 roślinki oraz tłuszcz polopolo. Dalej nic nie mogłam zrobić, przeczytałam następnie w solucji, że rybak ma wygarbować skórę z flądry za pomocą tych przedmiotów. I tu pojawia się problem:
1.W dialogach nic nie ma o tych przedmiotach a powinno byc
2. Gdy próbuje dać potrzebne przedmioty rybakowi bohaterka odmawia.
3.Jedna z roslin nie ma normalnej nazwy tylko "obiect" i costam dalej, cyferki i znaczki.
Gram w polską wersje gry. Czy ktoś wie jak naprawić błąd albo może my wysłac sejwa z tą przekleta skorą w eq?
Czas dodania: 23.10.2008, 21:20
soul08 pogadaj z tym dziadkiem jeszcze, pozniej daj te roślinki i skore temu rybakowi. Ja mam problem dalej. naprawilem beben i biegne i nie wiem jak w niego uderzyc :/
Czas dodania: 14.01.2009, 09:26
CHCę KUPIć GRę PARADISE ALE NIGDZIE NIE MOGę JEJ DOSTAć. JEżELI KLTOś MA JAKIś ADRES SKLEPU LUB CHCIAłY ODSPRZEDAć TO BARDZO PROSZę O KONTAKT - NIEMCZYKJAN@WP.PL

P.S. OCXZYWIśCIE INTERESUJE MNIE POLSKA WERSJA

POZDRAWIAM I żYCZę MIłEJ ZABAWY
Czas dodania: 13.04.2009, 14:46
mam problem jak wielu z was : jestem w wiosce ludzi mieszkających na drzewach i mam wszystkie przedmioty pozbierane złowioną rybę i nie umiem wyprawić skóry . rozmawiałem już chyba z 6 razy z majorem a rybakowi nie można dać tego żeby ją wyprawił. proszę o pomoc bo już 3 dni siedzę w martwym punkcie
z góry dziękuję
nr gg 4194473
obrazek
Copyright © 1995-2012 Wirtualna Polska

Proszę czekać - ładowanie treści...