Czytasz dyskusję w temacie: cRpg wszechczasow

Czas dodania: 25.04.2003, 22:22
Dla mnie zdecydowanie Fallout,a zaraz po nim P:T i Arcanum.Gothic jest gra z pogranicza wiec go pominalem.A jakie jest wasze zdanie?Cenicie ogrom swiata(Morrowind),dialogi(P:T),czy tez specyficzny klimat japonskich erpegow(Final Fantasy)?
Czas dodania: 25.04.2003, 22:28
Dwie literki i dwie kropki:

[color=black:275c218927][size=24:275c218927]P:T[/size:275c218927][/color:275c218927]
Czas dodania: 25.04.2003, 22:29
mnie najbardziej wciagaja jPRgieki ale w arcanum P:T tez sie super gralo.Jedna nic u mnie nie pobije serio fajnali :]
Czas dodania: 25.04.2003, 22:33
Dla mnie cRPG'iem wszechczasow jest i bedzie saga Baldur's Gate {kazda czesc jest genialna}
Czas dodania: 25.04.2003, 22:33
zrob ankiete lepiej...

a co do mojego zdania, to

Singiel: nie mam pojecia.. Gralem w tyle cRPG (sam nie zlicze) i wiele z nich bylo naprawde bardzo dobrych.. Do czolowki zaliczylbym jednak P:T za zawiklana fabule i specyficzny klimat; BG za nowatorstwo oraz takze klimat; Morrowinda za niesamowite mozliosci rozwoju postaci, calkiem nowe systemy zdobywania umiejetnosci i ogrom swiata; oraz Fallouta jako najlepszy futurystyczny cRPG.

Multi: tutaj odpowiedz jest prosta. Neverwinter Nights. Przede wszystkim zupelnie nowe spojzenie na cRPG, rozwinieta 3 edycje d&d, ale przede wszystkim KLIMAT, jaki panuje na pozadnej sesji z MG i graczami, ktorzy naprawde wczuwaja sie w postac...
Czas dodania: 25.04.2003, 22:37
1. morrowind
2. nwn
3. fallout II
oto moja top lista wszechczasów :)
Czas dodania: 25.04.2003, 22:41
Dla mnie Morrowind... mało tego jest to jedyny jedyny cRPG który przypadł mi do gustu :P
Czas dodania: 25.04.2003, 22:46
BG za nowatorstwo oraz takze klimat
Nowatorstwo?Przeciez WSZYSTKO co znalazlo sie w tej gierce bylo juz wczesniej w duzo lepszym wydaniu w falloucie.No chyba ze chodzi ci engine.Co do japonskich rpg zgodze sie ze maja w sobie pewien czar ale nawet nie porownywalbym ich z grami Black Isle,nie ta klasa...
Czas dodania: 25.04.2003, 22:48
chodzi mi o sam system gry... nie turowy, jak to bylo wczesniej, tylko real - time z mozliwoscia spacji... to przede wszystkim to zadecydowalo o nowatorstwie tej gry... no i silniczek tez.. (infinity rulez... :))
Czas dodania: 25.04.2003, 22:49
Jak dlamnie Baldursy za super fabułę, Morrowind za ogrom swiata choć to mogło też denerwowac jak ci przyszło szukać jakiegoś miejsca i biegasz po mapir szukajac i Gothic 1,2 za klimat i rozwój postaci.
Czas dodania: 25.04.2003, 22:58
no Morro ma to do siebie, ze naprawde mozna sie zgubic... ja zreszta nie mialem czasu do konca sie w niego zagrywac, mam NWN po necie...

Wracajac do tematu.. nie mozna tutaj zapomniec o klasyce.. wszystkie Ultimy (i nie Online, tylko te normalne) - pierwsze w ogole RPG'i na kompa... Seria M&M, ktora tez miala bardzo duzy odcisk na histori tego gatunku.. (ehh... te nieprzespane noce przy 4 czesci). No i Berytal of Krondor... :)
Czas dodania: 25.04.2003, 23:13
Widze ziolo ze bardziej rajcuja cie sieciowe Rpg,ale nawet najlepszy mmorpg nie zastapi swietnego singla.Pamietam ze pokilku(nastu) godzinach spedzonych przy Anarchy Online jedyna rzecza o jakiej marzylem bylo ponowne zaglebienie sie w swiat Fallouta
Czas dodania: 25.04.2003, 23:25
maspingon -> nawet najlepszy mmorpg nie zastapi swietnego singla.

wiesz, tutaj to bym polemizowal, ale to nie miejsce na to...

Ale sek w tym, ze NWN mi sie chyba nigdy nie znudzi, przeicez te nieograniczone mozliwosci, jakie daje gra z MG. To jest cos.. Codzien nowa przygoda, nigdy nie wiesz, co takiemu mistrzowi do glowy strzeli... A niektore single to ja juz znam na pamiec (np. BG bym mogl z zamknietymi oczyma przechodzic). I to wlasnie czaesem boli...
Czas dodania: 25.04.2003, 23:35
ziolo_nwn -> nawet najlepszy mmorpg nie zastapi swietnego singla.

wiesz, tutaj to bym polemizowal, ale to nie miejsce na to...

Ale sek w tym, ze NWN mi sie chyba nigdy nie znudzi, przeicez te nieograniczone mozliwosci, jakie daje gra z MG. To jest cos.. Codzien nowa przygoda, nigdy nie wiesz, co takiemu mistrzowi do glowy strzeli... A niektore single to ja juz znam na pamiec (np. BG bym mogl z zamknietymi oczyma przechodzic). I to wlasnie czaesem boli...
Jednak ten pierwszy raz kiedy sie przechodzi swietnego singla, temu bardzo trudno bedzie dorownac nawet swietnej sesji...
Jednak z reszta sie zgadzam...
Czas dodania: 25.04.2003, 23:52
No to po maturce chyba sie wezme za Neverwintera...
Czas dodania: 25.04.2003, 23:57
no to zapraszam do mnie po info... maila, gg i tlena masz podamnego, zawsze z checia bede sluzyl pomoca.. i to sie tyczy wszystkich... moze kiedys nawet zagramy razem...
Czas dodania: 26.04.2003, 08:45
Planescape Torment. To najlpszy cRpg, było w nim wszystko co piękne w Rpg'ach. Klimat jakiego nigdzie nie widziałem, genialna fabuła, świetnie pokazane osobowości postaci z drużyny, dziennik, czary, poprostu wszystko. Aha i jeszcze ten świat(światy?), Sigil miasto drzwi....
Wszystko bylo w nim genialne...
Czas dodania: 26.04.2003, 08:51
hhmmmmmmm, wszyscy mówią że Planscape Torment jest super to sobie chyba porzycze od kolegi i pogram 8)
Czas dodania: 26.04.2003, 08:58
mac203 -> hhmmmmmmm, wszyscy mówią że Planscape Torment jest super to sobie chyba porzycze od kolegi i pogram 8)

hhmmmmmmm, a moze ja zawolam o pomste do boga, zeby mi wytlumaczyl, jakim cudem Ty tutaj moderujesz? heh...

A Planescape byl naprawde swietny... po prostu lamal wszelkie stereotypy, i to wlasnie dzieki temu byl taki wyjatkowy... Ta cala intryga... Bycie niesmiertelnym, choc wcale sie tego nie chce i ciagle poszukiwanie wlasnego dziedzictwa i w koncu wiecznego odpoczynku.. To bylo piekne, po prostu piekne...
Czas dodania: 26.04.2003, 09:06
heh nie za bardzo teraz gram więc nie martw sie nie porzycze i ni bede propagował piractwa
a poza tym ja gram tylko i wyłącznie w NWN'a
Czas dodania: 26.04.2003, 09:16
heh... az obudzily sie we mnie wspomnienia.. te wszystkie swietne cRPG w jakie gralem w zyciu... te nieprzespane noce spedzone na exploatowaniu kolejnego poziomu jakis podziemi... normalnie az sie lezka w oku kreci... :)
Czas dodania: 26.04.2003, 12:48
poza tym ja gram tylko i wyłącznie w NWN
Widze ze sie niezle orientujesz w temacie
Czas dodania: 26.04.2003, 13:37
Według mnie RPG wszechczasów można uznać sage Baldur's Gate i Planescape Torment, bo w tych cRPG był klimat i dusza i coś co nie pozwalało odejść od monitora ani na chwilę. NWN to chyba osobna kategoria cRPG jako, że tamte są na Infinity dlatego w swojej dziedzinie są najlepsze a NWN to 3D i właśnie jego w tej kategorii uważam za cRPG wszechczasów.
Co się tyczy Morrowind'a to myśle, że jest on troche przekombinowany. Za dużo wszystkiego naraz, i jakoś brak mu klimatu, nie wiem może to kwiestia przyzwyczajenia ale Morrowind'owi czegoś brak, to samo tyczy się Gothica; gdyby nie to kijowe sterowanie to może bym się do niego przekonał, ale narazie pozostaje przy NWN i nie mam zamiaru tego zmienić. Lecz największymi cRPG wszechczasów są bez dwóch zadań pierwsze które wymieniłem i nic tego nie zmieni. :P
Czas dodania: 26.04.2003, 15:33
Zdecydowanie najlepsza gra cRPG jest Ultima Online: Age Of Shadows 8). Mimo ze specyfika i grafika gry nie zmienia sie od wielu lat, ta gra ma cos, czego brakuje niektorym nowym propozycjom typu NWN. Jesli juz ktos wszedl w swiat Ultimy to juz przepadl . Tymbardziej jak gra sie na serwerach po wyzej 100 graczy to juz calkiem zabawa nabiera rumiencow... gildie... dyplomacja... handel.. order... walki klanowe... PK .

Jesli ktos z was nie gral jeszcze w UO to szczerze polecam i ostrzegam ze ta gra naprawde wciaga :) .

Serwery UO w polsce:

http://uo.provector.pl/
http://www.ultima.superokna.pl/
Czas dodania: 26.04.2003, 16:16
do tematu. Nalepszy RPG dla mnie do saga BG, PT oraz cudowny NWN.
Czas dodania: 26.04.2003, 17:31
Dla leniwych dodalem ankiete (sam singiel)
Czas dodania: 26.04.2003, 17:48
Bez wątpienia Ultima Online jest bardzo dobrym MMORPG jednak nie miałem jeszcze przyjemności w to zagrać ponieważ na serwerze Dream Master cholernie ciężko założyć konto. ja próbowałem chyba z 50x i nic, a ponoć jest to najlepszy polski serwer a jak grać to tylko z najlepszymi. Jednak Ultima jest nastawiona tylko na online a ja lubie czasami szpilnąć też w singla i pod tym względem NWN jest nie do pobicia. Ma najlepszy multi jaki widziałem a i single jest nienajgorszy.
Chociaż z MMORPG wole chyba Asheron Call 2 lub Dark Age Of Camelot... 8)
Czas dodania: 26.04.2003, 18:00
Fallout 2.
Przeszedłem go kilkanaście razy, za każdym podejściem jakoś inaczej wykonując którąś misję. A jeszcze jest sporo sposobów.

Baldur's Gate nie ma tej dowolności i za dużo tam bitki w stylu Diablo.

I ciągle lubię sobie pograć w serię M&M. Trochę godzin mi zabrała z życia ;)
Czas dodania: 26.04.2003, 18:00
a ciekawe czemu w ankiecie nie ma najlepszej gry - nwn?
Czas dodania: 26.04.2003, 18:05
no a czemu nie ma Gothica i Gothica 2??? 8)
obrazek
Copyright © 1995-2012 Wirtualna Polska

Proszę czekać - ładowanie treści...